Makówki (makiełki) - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Makówki (makiełki) to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, składająca się z namoczonego chleba oraz masy makowej z bakaliami. Danie ma słodki smak i dość dużą ilość kalorii, podawane jest w niewielkich miseczkach lub większych naczyniach do samodzielnego nałożenia. Jak zrobić makówki?

Makówki (makiełki) to jedna z tradycyjnych dań wigilijnych.Makówki (makiełki) to jedna z tradycyjnych dań wigilijnych.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są makówki?

Makówki (makiełki) to potrawa wigilijna, znana pod tą nazwą głównie na Śląsku. Składa się z maku, chałki, bułek lub sucharków, mleka lub wody, miodu oraz dowolnych bakalii.

Najczęściej dodawane są rodzynki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa lub figi. Danie ułożone jest warstwowo, namoczone pieczowo przekładane jest masą makową.

W innych regionach Polski częściej używana nazwa to makiełki lub makiołki, choć większą popularnością cieszą się kluski z makiem, zawierające makaron zamiast chleba.

Makówki i kluski z makiem są przygotowane wyłącznie w okresie świątecznym i są uznawane za jedną z najważniejszych potraw wigilijnych.

Przepis na to danie różni się w zależności od miasta i konkretnej rodziny. Niektórzy masę przygotowują używając wody, inni natomiast są przekonani, że jedynie z dodatkiem mleka ma wyjątkowy smak.

Zwolennicy słodkich rzeczy łączą mak z chałką, pozostali zalecają użycie pszennych kajzerek lub chleba. Głosy dzielą się również w kwestii użycia suchego maku lub gotowej masy z puszek.

Najważniejsze jest jednak to, by finalnie makówki miały konsystencję mokrego, rzadkiego piasku. Przed podaniem warto przechowywać je w lodówce.

Makówki w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 237,95 kcal,
  • tłuszcz - 10,13 g,
  • węglowodany - 30,63 g,
  • białko- 6,53 g.

Głównym składnikiem makówek jest mak, zawierający sporą ilość tłuszczu oraz błonnika. Dodatkowo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, takich jak wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, miedź, witamina C, B1, B2, B3 ora B6. Substancje te mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca, nerek oraz mięśni.

Przepis na makówki

Składniki:

  • chałka,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 280 ml mleka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • mieszanka bakalii do dekoracji,
  • masło,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy odrobinę wody, wsypujemy mak, dodajemy 280 ml mleka i gotujemy całość na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy miód, nie przerywając mieszania.

Na koniec do maku wrzucamy rodzynki, migdały oraz orzechy. Garnek zestawiamy z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest namoczenie plasterków chałki w mieszance, składającej się z odrobiny masła, 2 łyżeczek cukru, pół szklanki mleka i orącej wody.

Większą miskę wykładamy namoczoną chałkę, pokrywamy częścią masy, na wierzch ponownie układamy bułki i masę. Górę ozdabiamy mieszanką bakalii w dowolny sposób.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka