Trwa ładowanie...

Maltodekstryna – charakterystyka, zastosowanie, występowanie, wpływ na zdrowie

Maltodekstryna jest to rodzaj skrobi modyfikowanej. Otrzymuje się ją podczas hydrolizy skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, owsianej, a także ryżowej. Maltodekstryna jest popularnym dodatkiem do żywności, także tej dla niemowląt i dzieci. Gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę? Jakie jest zastosowanie maltodekstryny? Kto powinien jej unikać?

Zobacz film: "Aromaty spożywcze. Co powinniśmy o nich wiedzieć?"

spis treści

1. Co to jest maltodekstryna?

Jak już wspomnieliśmy maltodekstryna jest rodzajem skrobi modyfikowanej, która może pochodzić ze skrobi ziemniaczanej, owianej, ryżowej, kukurydzianej czy tapiokowej.

Jak otrzymać maltodekstrynę? Należy zhydrolizować skrobię za pomocą preparatów zawerajacych enzymy α-amylaz. Doprowadzi to do skleikowania skrobi. Kiedy skrobia wyschnie otrzymamy maltodekstrynę w postaci białego proszku.

Maltodekstryna nie jest słodka, ale za to ma wysoki indeks glikemiczny i dużo kalorii. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Dzięki niej można uzyskać konsystencję żelową i emulsjową produktów. Wpływa to na to, że maltodekstryna jest stosowana przy produkcji żywności oraz w przemyśle farmaceutycznym. Maltodekstryna jest wielocukrem, jednak jest w błyskawiczny sposób trawiona w organizmie.

Maltodekstryna ma wysoki indeks glikemiczny (105). 100 gram maltodekstryny dostarcza organizmowi 382 kcal. Maltodekstryna nie zawiera tłuszczu, błonnika oraz białka. 100 gram maltodekstryna to aż 95,5 g węglowodanów.

2. Zastosowanie maltodekstryny

Maltodekstryna znalazła swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ponieważ można z niej otrzymać emulsję lub żel, maltodekstryna pełni rolę stabilizatora i wypełniacza. Jest używana do spulchniania żywności. Dzięki maltodekstrynie produkt otrzymuje odpowiednią strukturę i konsystencję.

Maltodekstryna przedłuża trwałość produktów. Dzięki niej wzmacnia się smak i zapach potraw. Maltodekstryna wpływa na wilgotność produktów spożywczych. Maltodekstryna zapobiega procesom krystalizacji w żywności.

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności
Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności [8 zdjęć]

W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich...

zobacz galerię

3. Skład solanki

Maltodekstryna jest stosowana przy produkcji dań dla najmłodszych. Można znaleźć ją w mleku modyfikowanym i gotowych daniach dla dzieci. Maltodekstryna jest łatwo przyswajalna i szybko się trawi. Jest ona ważnym źródłem węglowodanów dla dzieci.

Maltodekstryna jest obecna także w produktach mięsnych. Stosuje się ją jako składnik solanek. Znalazała także zastosowanie w mleczarstwie.

Maltodekstryna jest wykorzystywana przy produkcji deserów mlecznych, lodów, masła, jogurtów czy serów. Dzięki maltodekstrynie możemy swobodnie rozsmarować margarynę nawet po wyjęciu z lodówki.

Maltodekstryna jest dodawana do produktów cukierniczych ponieważ przedłuża ich trwałość, nadaje im odpowiednią konsystencję. Znajdziemy ją w ciastkach, sucharkach, nadzieniach do ciast oraz kremach do tortów.

Maltodekstryna jest obecna w różnego rodzaju zupkach w proszku oraz gotowych sosach. Znajdziemy ją także w izotonikach. Co ciekawe pomimo swojej wysokiej kaloryczności, maltodekstryna znalazła zastosowanie w produkcji żywności niskokalorycznej.

Zobacz też:

4. Wpływ na zdrowie maltodekstryny

Maltodekstryna jest środkiem bezpiecznym. Jeżeli będzie spożywana w odpowiednich ilościach nie będzie stanowiła zagrożenia dla naszego zdrowia. Maltodekstryna nie powinna być spożywana przez osoby, które mają problem z odchudzaniem oraz przez diabetyków.

Maltodekstryna w mleku modyfikowanym jest dla niemowlaka źródłem łatwo przyswajalnej energii. Osoby aktywne fizycznie mogą spożywać maltodekstrynę w odżywkach dla sportowców. Wpływa ona na regenerację organizmu po treningu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.