Marmite - historia, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt uboczny procesu warzenia piwa. Warto włączyć do diety Marmite, gdyż jest to bogate źródło witamin.
1. Historia Marmite
Marmite został wynaleziony przez niemieckiego chemika Justus von Liebiga. Produkcja Marmite rozpoczęła się w 1902 roku w słynącym z browarnictwa Burton on Trent. Podczas I i II wojny światowej stanowił standardowy składnik prowiantu brytyjskich żołnierzy. Marmite budzi bardzo skrajne emocje. W jednym ze spotów reklamowych tego produktu zostało zawarte określenie, że Marmite "albo się kocha, albo nienawidzi".
Największą popularność Marmite ma na Wyspach Brytyjskich oraz w Nowej Zelandii. W innych częściach świata, a także w Polsce produkt dopiero zdobywa popularność.
2. Co to jest Marmite
Marmite jest to wyciąg drożdżowy, który powstaje jako produkt uboczny w procesie ważenia piwa. Ekstrakt z drożdży jest poddawany kilkukrotnej filtracji, aż do uzyskania ciemnobrązowej pasty o intensywnym zapachu. Smak Marmite przypomina sos sojowy. Produkt dostępny jest w słoiczkach o różnej pojemności.
3. Wartości odżywcze wyciągu drożdżowego
Marmite jest bogate w witaminy z grupy B (witamina B1, witamina B2, witamina B12, kwas foliowy i niacyna). Charakterystyczny smak Marmite zawdzięcza takim dodatkom jak sól, ekstrakt z selera, ekstrakty z różnych roślin, octowi słodowemu, cukrom słodowym a także glutaminianowi sodu](https://zywienie.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu) obecnemu w drożdżach. Produkt nie zawiera tłuszczu ani cukru. 100 gram Marmite zawiera 236 kcal.
Marmite nie powinno być podawane dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia ponieważ zawiera duże stężenie soli kuchennej. Z tego powodu nie zaleca się spożywania tego produktu osobom będącym na diecie bezsolnej.
4. Zastosowanie Marmite w kuchni
Marmite jest często wykorzystywany w brytyjskiej kuchni. Marmite to smarowidło do chleba, krakersów, tostów czy sera. Może służyć do przygotowania ciepłych potraw takich jak owsianka czy zupy. Sprawdza się również jako marynata do kurczaka, a także jako przyprawa do mielonego mięsa wołowego. Marmite stanowi dodatek do różnego rodzaju sosów do frytek czy wędlin. Wystarczy dodać odrobinę Marmite do śmietany czy majonezu, doprawić odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.