Marynowane grzybki będą jeszcze lepsze. Tego użyj zamiast cukru

Miłośnicy grzybów witają jesień z radością, bo to w końcu czas na spacery w poszukiwaniu leśnych darów. Grzyby są świetnym składnikiem do zup i wielu dań oraz sosów, ale to marynowanie cieszy się w Polsce największą popularnością. Czego warto użyć zamiast cukru, żeby nasze domowe przetwory były zdrowsze?

Czego nie dodawać do marynowanych grzybków?Czego nie dodawać do marynowanych grzybków?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Marynowane grzyby

Marynowane grzyby to wyjątkowy smak jesiennego lasu zamknięty w słoikach. To połączenie wyrazistego smaku z aromatycznymi przyprawami stanowi doskonały dodatek do wielu dań. W naszym kraju to już kulinarny klasyk.

W ten sposób łatwo też możemy zachować grzyby na później. Jeśli wszystko zostanie odpowiednio przygotowane, możesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Poza tym to nie tylko pyszna, ale także i zdrowa przekąska.

Istnieje wiele różnych sposobów marynowania grzybów. Warto wypróbować przepis, który wśród składników wymienia miód zamiast cukru. Niby drobna zmiana, ale różnica cię zachwyci.

Jadalne grzyby olbrzymy. Znajdziesz je w polskich lasach

Przepis na marynowane grzybki bez cukru

Do przygotowania marynowanych grzybów będziesz potrzebować:

  • 1 kg grzybów,
  • 2,5 łyżki soli,
  • 1 szklankę octu 10 proc.,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • białą gorczycę.

Zacznij od oczyszczenia grzybów i umycia ich pod bieżącą wodą, większe okazy warto pokroić. Grzyby wkładamy do garnka z 2 litrami gotującej się wody i dodajemy dwie łyżki soli. Całość gotujemy ok. 15 minut.

Czas na zalewę. Do ok. czterech szklanek wody dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy ok. 3 minuty, następnie wzbogacamy miodem i dokładnie mieszamy.

Wyparzone słoiki wypełniamy w 3/4 grzybami i zalewamy je tak, by od wieczka został ok. centymetr odległości. Naczynia mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem na godzinę.

Połączenie grzybów z gorącą zalewą nie powinno wymagać dodatkowej pasteryzacji, ale dla pewności możesz umieścić je na 20 minut w nagrzanym do 110 stopni piekarniku.

Pamiętaj też, by używać tylko idealnie czystych słoików. Przed rozpoczęciem marynowania warto je więc wyparzyć. Jeśli wolisz słodsze smaki, przepis możesz wzbogacić większą ilością miodu.

Tak przygotowane grzyby mogą postać w spiżarce nawet kilka lat.

Dlaczego cukier warto zastąpić miodem?

Miód jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla cukru. Głównie ze względu na znajdujące się w nim składniki odżywcze. Pszczeli wyrób zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz żelazo, potas i magnez.

W miodzie znajdziemy też bogactwo przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób.

Ponadto miód korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, słynie też ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ma też niższy indeks glikemiczny, więc zapobiega gwałtownym skokom cukru w organizmie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka