Trwa ładowanie...

Masala Chai – rozgrzewający napar prosto z Indii (WIDEO)

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 05.12.2019 05:15

Masala Chai to napój przygotowany z mocnej, czarnej herbaty, ziół, mleka, wody i cukru. W Indiach podaje się go nie tylko w domach, ale i na ulicznych straganach.

Napój należy długo gotować. Tylko wtedy zioła i herbata dadzą mocny aromat. Masala Chai musi też być należycie dosłodzony. W mieszance ziół zwanych masala znajdziemy nutę imbiru, kardamonu, listka laurowego czy goździków. Hindusi dodają też pieprz, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową, kumin, anyż, fenkuł czy szafran.

Słodycz zapewnia nie tylko cukier, ale także wanilia, kakao, czekolada oraz migdały. Niektórzy do napoju wrzucają też skórkę pomarańczową oraz limonkę.

Kolejnymi dodatkami Masala Chai są: mleko, woda i mocna herbata. W jakich proporcjach smakują najlepiej? 300 ml wody, 300 ml mleka, 4 łyżeczki brązowego cukru, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki imbiru, kilka goździków i gwiazdkę anyżu gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.

Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki a do napoju dodajemy dwie łyżki czarnej herbaty. Po wymieszaniu odstawiamy go na pięć minut, by listki się zaparzyły. Przecedzamy i wlewamy do kubków.

Masala Chai idealnie rozgrzewa, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Hindusi polecają go kobietom zmagającym się z PMS. Napój pozytywnie wpływa też na wątrobę i żołądek. Pity regularnie obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność.

"Złote mleko" – tradycyjny hinduski napój rozgrzewający
"Złote mleko" – tradycyjny hinduski napój rozgrzewający [7 zdjęć]

Kurkuma pełni ważną funkcję w tradycyjnej medycynie hinduskiej, czyli ajurwedzie. Od wieków wykorzystywana

zobacz galerię
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze