5 z 6Właściwości zdrowotne
Masło jest bezpieczne dla alergików i osób z nietolerancją mleka krowiego.
Ze względu na zawartość krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych nie zwiększa ryzyka chorób serca. Ponadto przyśpiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.
W maśle klarowanym znajdziemy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Jedna łyżka masła pokrywa w 9 proc. zapotrzebowanie organizmu na witaminę A.
Zawartość kwasu masłowego wpływa korzystnie na pracę jelit, ma też działanie przeciwzapalne.
Następnym razem podczas smażenia sięgnij po masło klarowane i zobacz jak korzystnie wpłynie na twoje zdrowie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dowiedz się więcej: Kolor ma znaczenie. Sprawdź, które alkohole powodują największego kaca