Metale cieżkie w żywności. Sprawdź, jakich produktów należy unikać
1 z 6Metale ciężkie
Coraz częściej mówi się stężeniu metali ciężkich w produktach spożywczych. Dotyczy nie tylko owoców i warzyw, ale także ryb i owoców morza. Niestety, w związku z nieustającym zanieczyszczeniem środowiska, pojawianie się szkodliwych metali w żywności wciąż stanowi problem dla wielu konsumentów.
Wpływ na taki stan rzeczy mają nie tylko toksyny, które występują w wodzie i glebie. Istotnę rolę odgrywają tu też nawozy i środki chemiczne stosowane na plantacjach.
Wśród najczęściej występujących metali, które znajdują się w żywności eksperci wymieniają kadm, ołów, rtęć oraz arsen. Chcesz wiedzieć o nich więcej? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zatrucia metalami ciężkimi