2 z 6Kadm
Kadm to bardzo szkodliwy pierwiastek. Występuje najczęściej w urządzeniach i elementach przemysłowych, z których przenika do żywności. Znajdziemy go zarówno w zużytych bateriach, jak i akumulatorach czy ściekach. Może być też składnikiem nawozów. Zdaniem ekspertów możemy wykryć go głównie w warzywach korzeniowych, np. marchwi i pietruszce.
Jakie są skutki spożywania kadmu? Jedną z najpoważniejszych konsekwencji może być wystąpienie nowotworu. Pierwiastek ten źle wpływa na organy wewnetrzne, w tym mózg. Może też negatywnie działać na pracę układu oddechowego i odpornościowego.
Co więcej, występując z innymi minerałami, np. żelazem, obniża w organizmie zdolność jego przyswajania, co może prowadzić do anemii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Koktajl, który usuwa metale ciężkie z organizmu