4 z 6Rtęć
Rtęć to pierwiastek, który występuje najczęściej w rybach. Bardzo negatywnie wpływa na pracę mózgu i serca. Co więcej, zdaniem ekspertów nadmiar rtęci w organizmie może prowadzić do poważnych schorzeń neurologicznych. Szczególnie uważać powinny na nią kobiety w ciąży. Rtęć bowiem przenika do płodu i może wpłynąć na jego prawidłowy rozwój.
W związku z tym, że rtęć bardzo często występuje w rybach, warto wiedzieć, które z nich można bezpiecznie kupować, a których lepiej unikać. Wśród najczęściej wymienianych, narażonych na kontakt z rtęcia ryb jest m.in. tuńczyk błękitnopłetny, łosoś bałtycki, węgorz, sola i karmazyn.
Bezpieczne są natomiast m.in. szczupak, makrela, sandacz, śledź, dorsz bałtycki i karp.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jak rozpoznać ekologiczną żywność