Miód - lekarstwo na wiele dolegliwości
Miód ze względu na swoje właściwości prozdrowotne powinien królować w naszym menu przez cały rok. Jak wpływa na organizm i przy jakich dolegliwościach okaże się skuteczny?
1. Historia miodu
W starożytności miód był uważany za pokarm bogów. Ówcześni ludzie nie potrafiąc wytłumaczyć jego pochodzenia, sądzili, że tylko bogowie mogli go zesłać. Dlatego dla ich uczczenia przygotowywano miodowe ciastka, a ku czci zmarłych wypijano litry miodu. Od II wieku naszej ery istniała też tradycja obdarowywania mlekiem i miodem ochrzczonego człowieka. Miało mu to zapewnić szczęście i dobrobyt przez całe życie.
Miód był używany też jako środek konserwujący do ryb i owoców, ale także jako lek na różnego typu choroby i recepta na długowieczność. Był ceniony także przez kobiety w celach kosmetycznych. Kąpiele w mleku kozim i miodzie zapewniały miękką i odżywioną skórę. W czasach średniowiecza miód był środkiem płatniczym oraz cennym przedmiotem handlu. Jego wielka kariera zaczęła blednąć w XVI wieku, kiedy to został wyparty z rynku przez biały cukier.
2. Właściwości miodu
Prozdrowotne działanie miodu zawdzięczamy nie tyle pojedynczym składnikom, co ich połączeniu. To właśnie dzięki obecności enzymów, hormonów i innych substancji wpływających korzystnie na nasz organizm możemy cieszyć się jego właściwościami. W zależności od tego, jaki rodzaj miodu wybierzemy, to będzie miał on inne działanie na nasze zdrowie. Wszystkie odmiany mają jednak w składzie enzymy grzybo- i bakteriobójcze, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim kwas foliowy, biotynę oraz żelazo, mangan, chlor, fosfor, potas, magnez i kobalt. Badania naukowe dowiodły, że podanie przeziębionemu dziecku łyżki miodu przed snem, łagodzi kaszel i pomaga przespać spokojnie noc.
3. Miód lipowy
Jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany z kwiatów lipy. Ten najpopularniejszy rodzaj miodu łatwo poznać po jego jasnożółtej, słomkowej barwie oraz charakterystycznym ostrym smaku. Warto dodawać go do herbaty i słodkich potraw w czasie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Nie tylko pomaga pozbyć się z organizmu groźnych wirusów, ale działa też przeciwzapalnie i likwiduje kaszel,gorączkę oraz ból gardła. Sprawdzi się też w diecie osób narażonych na stres – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie i łagodzi skutki stresu.
4. Miód gryczany
Miód gryczany charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, dlatego nie sposób pomylić go z innymi rodzajami miodu. Uzyskuje się go z nektaru kwiatów gryki, ma płynną konsystencję i ostry smak, który przez długi czas pozostaje na języku. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę – składnik wspierający działanie układu krążenia i wzmacniający ściany naczyń krwionośnych. Jest więc naturalnym lekarstwem dla osób zmagających się z nieestetycznymi żylakami i pękającymi naczynkami. Rutyna wpływa też na gojenie się ran, dlatego jest zalecana po operacjach, złamaniach i zabiegach chirurgicznych. Miód gryczany zawiera też dużo magnezu, który korzystnie wpływa na pamięć.
5. Miód manuka
Jest wytwarzany z rośliny znanej jako manuka. Roślina ta pochodzi z Nowej Zelandii, a jej liście, z których wytwarza się miód, są zbierane ręcznie. W związku z tym miód manuka jest najdroższym dostępnym rodzajem miodu. Warto mieć go jednak w swojej kuchni, ponieważ ma szereg właściwości przeciwgrzybiczych, antywirusowych i przeciwpasożytniczych. W głównej mierze jest stosowany w chorobach układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka oraz chorobach płuc i oparzeniach.
6. Miód akacjowy
Jest najlepszym wyborem dla osób zmagających się z chorobami nerek i nawracającym zapaleniem pęcherza. Działa moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego wspomaga terapię leczenia nefrologicznego. Charakteryzuje się bardzo jasną barwą i bardzo wolno się krystalizuje, dzięki czemu przez długi czas pozostaje w postaci płynnej. Miód akacjowy powinien być też stosowany przez osoby z wrażliwym żołądkiem oraz podrażnioną błoną śluzową układu pokarmowego. Wspomaga trawienie oraz zapobiega rozwojowi chorób wrzodowych dwunastnicy i żołądka.
7. Miód rzepakowy
Jest pozyskiwany z kwiatów rzepaku i odznacza się gorzkawym posmakiem. Łatwo poznać go po szybkiej krystalizacji, która powoduje zmianę jego koloru na biały. Jest polecany zwłaszcza osobom z chorobami serca oraz w częstych i nawracających stanach zapalnych dróg oddechowych. Dzięki niemu pozbędziemy się też szkodliwych toksyn z organizmu. Miód z rzepaku wspomaga więc pracę wątroby i reguluje trawienie.
Dla zdrowia warto też wypijać każdego ranka szklankę wody z cytryną i miodem. Wspomoże ona trawienie i oczyści organizm z toksyn. Do jednej szklanki przegotowanej i wystudzonej wody wyciśnijmy sok z połowy cytryny i dodajmy łyżeczkę miodu.