2 z 7Skorupka nie jest groźna, nie zdradza zawartości
Niektórzy mają w zwyczaju oceniać jakość jajek na podstawie koloru skorup. To błąd. W rzeczywistości kolor skorupki nie odzwierciedla wartości odżywczych danego jajka. Ciemniejsze z zewnątrz jajo wcale nie będzie bogatsze w witaminy. O składzie jajka decyduje przede wszystkim to, czym dana kura była żywiona, a także w jakim jest wieku, jakiej rasy i w jakim stanie zdrowia.
Jeśli podczas robienia jajecznicy wpadnie drobinka skorupki na patelnię, nie przejmuj się. Niepokoić może większy kawałek skorupek, ponieważ może zranić przełyk. Ponadto, jeśli skorupka będzie niedogotowana, jest ryzyko, że wciąż będą się na niej znajdowały bakterie. Sama skorupka, wbrew obawom, nie szkodzi zdrowiu, a nawet może stanowić źródło wapnia.
Zobacz też: Jaja - składniki odżywcze, spożycie