3 z 7Do kiedy jajka nadają się do spożycia
Czy jajka, mające na opakowaniach datę ważności do spożycia, po przekroczeniu tego terminu nadają się tylko do wyrzucenia? Bez obaw. To nie jest dokładny moment, w którym jaja się zepsują, szczególnie jeśli są w lodówce.
Uważa się, że po terminie na opakowaniu jaja nadają się do spożywania nawet jeszcze przez miesiąc. Oczywiście, przed jedzeniem należy się upewnić, czy konsystencja, a także zapach jajka są odpowiednie. Nie bez powodu mówi się, że zgniłe jaja są szczególnie śmierdzące, więc łatwo rozpoznać to, po które lepiej już nie sięgać. Świeżość można też sprawdzić bardzo łatwo w szklance z wodą, gdyż jajo świeże idzie na dno, a to nieświeże – unosi się w górze.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Faszerowane jajka - składniki, przygotowanie, co warto wiedzieć