4 z 7Dziwne rzeczy wewnątrz jajek
Co można znaleźć w jajku? Białko, żółtko i... no właśnie - te mniej apetyczne elementy to kropelka krwi i dziwne więzadełko wiążące żółtko. Czy te części można zjadać?
Kropelka krwi w jajku, wbrew obiegowym opiniom, to nie jest zarodek małego kurczaka. W rzeczywistości ta krew pochodzi od kury-matki. Może być to cecha osobnicza, skutek niedoborów witamin u kury lub tez efekt chorób powodujących krwawienie z drobnych naczyń krwionośnych w obrębie kurzych dróg rodnych. Po ugotowaniu takie jajko nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Natomiast biała nitka, którą można znaleźć w jajku, wbrew obawom również nadaje się do spożycia. Ta wstążeczka utrzymuje żółtko we właściwym miejscu. Jest wyraźniejsza w jajkach, które są świeże, a więc możemy je zjadać bez obaw - razem z nitką.
Zobacz też: Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie