5 z 7Surowe czy gotowane? Które jajko to lepsze źródło białka
Niektórzy sądzą, że lepsze źródło białka to jajko surowe. Nie jest to prawdą. W dodatku surowe jajka mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Istnieje ryzyko zakażenia salmonellą lub innymi bakteriami. Giną one podczas obróbki cieplnej, a więc sięganie po jajka po ugotowaniu jest i zdrowe, i bezpieczne.
Jajka są prawdziwą bombą witaminową, zawierają oprócz dużych ilości białka kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone omega-3, omega-6 i szereg witamin. W jajach znajdziemy witaminy: A, D, E, K1, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 czyli kwas foliowy oraz B12. Jaja to także źródło minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor.
Zobacz też: 8 korzyści z jedzenia dwóch jajek dziennie