Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Mity o diecie cukrzyków

Avatar placeholder
Joanna Brodziak 23.01.2017 12:12
Mity o diecie cukrzyków
Mity o diecie cukrzyków

Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, jednak wiele osób nie wie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie cukrzyków. Dieta chorych na cukrzycę uchodzi za skomplikowaną i wymagającą wyrzeczeń.

Powszechny jest także pogląd, że cukrzycy można nabawić się, spożywając zbyt wiele cukru. Te i inne stwierdzenia to jednak mity, które mają niewiele wspólnego z prawdą. Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka? Jakimi opiniami na temat odżywiania w cukrzycy nie należy się przejmować?

spis treści

1. Najczęstsze mity na temat diety chorych na cukrzycę

Najbardziej powszechne jest stwierdzenie, że spożywanie zbyt dużych ilości cukru powoduje cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że mechanizm wystąpienia choroby nie jest do końca znany, a błędy żywieniowe najprawdopodobniej nie są w stanie wywołać tej choroby.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Cukrzyca pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzenia zdolności organizmu do przemiany spożywanego pokarmu w energię. Ludzkie ciało rozkłada większość spożywanego jedzenia na glukozę, rodzaj cukru potrzebnego do zasilenia komórek. W trzustce następuje wydzielanie hormonu znanego jako insulina, który pomaga spożytkować glukozę w celu wytworzenia energii.

Cukrzyca typu 1 ma miejsce wtedy, gdy trzustka chorego nie jest w stanie wytworzyć insuliny. W rezultacie cukier gromadzi się w naczyniach krwionośnych, a pacjent musi przyjmować insulinę, by cukier mógł dostać się do komórek. Ten rodzaj cukrzycy pojawia się zwykle u dzieci i może mieć związek z zaburzeniami pracy układu odpornościowego.

Z kolei cukrzyca typu 2 występuje wówczas, gdy trzustka nie wydziela wystarczająco dużo insuliny lub insulina nie działa prawidłowo. Ten typ cukrzycy jest częstszy u osób otyłych i może dotknąć osoby w każdym wieku. Innym rodzajem choroby jest cukrzyca ciążowa, pojawiająca się na skutek zmian hormonalnych podczas ciąży. Choroba ustępuje zwykle po urodzeniu dziecka. Jak widać, żaden rodzaj cukrzycy nie jest bezpośrednio związany z dietą bogatą w cukier.

Nie warto wierzyć również w stwierdzenie, że dieta cukrzyka jest zbyt złożona. Faktycznie, konieczne jest planowanie posiłków zgodnie z zaleceniami lekarzy, ale nie jest to dużym wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie trzeba rezygnować z węglowodanów. Mimo iż mają one największy wpływ na poziom cukru we krwi, produkty zawierające je mają w swoim składzie wiele niezbędnych składników odżywczych, na przykład witamin, minerałów i błonnika. Kluczem jest odpowiedni wybór produktów.

Dla cukrzyków najlepsze są warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Nie należy wierzyć w to, że dla osób chorych na cukrzycę od węglowodanów zdrowsze jest białko. Zbyt dużo białka może bowiem prowadzić do problemów zdrowotnych u cukrzyków. Produkty bogate w białko, takie jak mięso, zwykle mają w sobie dużo tłuszczów nasyconych. Im więcej tłuszczów nasyconych spożywamy, tym większe ryzyko choroby serca. Dlatego też w diecie cukrzyka nie więcej niż 15-20% kalorii powinno pochodzić z białka.

2. Jakie stwierdzenia na temat diety cukrzyków są nieprawdziwe?

Osoby przyjmujące insulinę uczą się, jak dopasować jej ilość do porcji spożywanego jedzenia. Nie oznacza to jednak, że cukrzycy mogą jeść niemal bez ograniczeń i w razie potrzeby przyjmować więcej leków. Należy trzymać się zaleceń lekarskich i nie przesadzać z ilością jedzenia. Nie oznacza to, że cukrzycy muszą zrezygnować zupełnie ze swoich ulubionych dań.

Nawet te niezbyt zdrowe mogą znaleźć się w jadłospisie chorego, pod warunkiem, że spożyje on mniejszą ich porcję lub przyrządzi potrawę w zdrowszy sposób. Warto poszukać także zdrowych alternatyw dla kalorycznych przekąsek. Warto sięgnąć po jogurt naturalny z dodatkiem miodu. Dobrym pomysłem jest także stosowanie ksylitolu, stewii lub syropu klonowego zamiast cukru.

Popularnym mitem jest stwierdzenie, że cukrzycy nie mogą jeść normalnych posiłków. Rzeczywiście, wskazane jest, by osoby chore na cukrzycę dobrze się odżywiały, ale gdy pozostali członkowie rodziny jedzą zdrowo, nie ma konieczności przygotowywania oddzielnych posiłków. Niepotrzebne jest również zaopatrywanie się w produkty dietetyczne. Są zwykle droższe od normalnych, ale ich wartość odżywcza nie zawsze jest lepsza.

Jeśli chorujesz na cukrzycę, zapewne martwisz się o swoją dietę. Rzeczywiście, ma ona duże znaczenie dla twojego stanu zdrowia, ale wystarczy stosować się do zaleceń lekarza, by trzymać poziom cukru we krwi w ryzach. Zdrowa dieta i aktywny tryb życia, w połączeniu z przyjmowanymi lekami to przepis na dobry stan zdrowia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze