Modra bomba witamin. Chroni przed rakiem, wzmacnia serce

Czerwona kapusta nazywana też "modrą" to popularny dodatek do obiadu, ale warto ją docenić nie tylko za smak. Nie bez powodu jest zaliczana do najzdrowszych warzyw. Pomaga dbać o wzrok, serce i układ nerwowy, a to nie wszystko.

Jedz jak najczęściej, efekty zachwycająJedz jak najczęściej, efekty zachwycają
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Czerwona kapusta pełna antyoksydantów

O czerwonej kapuście można śmiało powiedzieć, że to bomba antyoksydantów, które m.in. blokują rozwój komórek nowotworowych, a także opóźniają procesy starzenia się.

Antocyjany, czyli naturalne barwniki znajdujące się w czerwonej kapuście, ale też w jagodach, aronii czy burakach, wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Zapobiegają chorobom układu krążenia, cukrzycy, problemom z wątrobą i nowotworom.

W kontekście nowotworów nie można zapominać też o sulforafanie. Podobnie jak antocyjany ma działa antykancerogennie i sprzyja walce z rakiem, a także dba o zdrowe serce.

Co więcej, czerwone liście kapusty są dodatkowo źródłem witaminy A, która dba m.in. o kondycję skóry, kości, zębów i wzroku.

Czerwona kapusta to bomba przeciwutleniaczy
Czerwona kapusta to bomba przeciwutleniaczy © Getty Images

Kapusta na serce i odchudzanie

Modra kapusta jest doskonała przy odchudzaniu, ze względu na dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność - zawiera tylko 28 kcal w 100 g. Sprzyja zdrowemu trawieniu, usprawnia pracę jelit, zmniejsza w nich stany zapalne. Sok z kapusty sprawdza się również w terapii choroby wrzodowej.

Witamina C. To ona odpowiada m.in. za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, a także - co jest szczególnie ważne w sezonie infekcyjnym - wzmacniania odporność. Ponadto przyśpiesza gojenie ran i pełni ważną funkcję w produkcji kluczowego dla kości i skóry kolagenu.

Do tej listy koniecznie trzeba dopisać witaminę B6, która wpływa zbawiennie na układ nerwowy i pracę serca (zawarta w niej pirydoksyna reguluje ciśnienie) oraz żelazo, kluczowe dla osób zmagających się z anemią.

Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy: witaminy K, B1, B2, potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, * cynk.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka