Może zaszkodzić sercu. Naukowcy radzą kobietom, by je ograniczyć
Polacy uwielbiają mleko i często nie wyobrażają sobie bez niego śniadania czy dobrej kawy. Naukowcy radzą jednak zachować ostrożność. Okazuje się, że ten popularny napój może zwiększać ryzyko chorób serca nawet o 20 proc., przy czym narażone są tylko kobiety.
1. Picie mleka szkodzi sercu
Naukowcy ostrzegają, że mleko może zwiększać ryzyko zawału serca i dotyczy to nawet odtłuszczonych produktów.
Przyczyną są duże ilości laktozy, którą zawiera ten popularny produkt spożywczy. Może ona powodować szkodliwe stany zapalne i uszkodzenia komórek, przez co serce szybciej się starzeje.
Wyniki badań szwedzkich naukowców z Uniwersytetu w Uppsali opierają się na danych ponad 100 tys. osób. Okazało się, że spożywanie 400 ml napoju dziennie wiązało się z pięcioprocentowym wzrostem ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
Co jednak ciekawe, narażone są na to tylko kobiety.
"Nasza analiza potwierdza związek między spożyciem mleka większym niż 300 ml dziennie i częstszym występowaniem choroby niedokrwiennej serca, a zwłaszcza zawału mięśnia sercowego u kobiet, ale nie u mężczyzn" - zaznaczył prof. Karl Michaëlsson, jeden z autorów badania cytowany na łamach "BMC Medicine".
W miarę jak uczestniczki badania piły więcej mleka, ryzyko chorób serca wzrastało – o 12 proc. w przypadku 600 ml dziennie, a nawet 21 proc. w przypadku 800 ml.
2. Zastąp jogurtem
Naukowcy wskazali, że niezależnie od zawartości tłuszczu w mleku, dotyczyło to także produktów odtłuszczonych. Według naukowców przyczyna tkwi w tym, że kobiety gorzej trawią laktozę niż mężczyźni. Dlatego autorzy badań radzą zastępować w diecie mleko innymi produktami, np. jogurtem czy maślanką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl