Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby, które nie tolerują laktozy, ale także poszukiwacze nowych smaków. Pamiętajmy jednak, aby podczas zakupu kierować się nie tylko preferencjami smakowymi. Koniecznie czytajmy etykiety – niektóre z produktów zawierają fosforany wapnia, których nadmiar w organizmie prowadzi do chorób serca. Inne słodzone są cukrem (który dostarcza nam jedynie pustych kalorii) albo mogą wywoływać reakcje alergiczne. Czy wiesz, jakie mleko roślinne posłuży twojemu zdrowiu, a którego powinieneś unikać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Mleko sojowe

Mleko sojowe początkowo było wybierane przez wtajemniczonych wegetarian, teraz błyskawicznie znika z półek supermarketów. Otrzymuje się je przez zmielenie wyłuskanej soi. Zawiera podobną wartość białka, co mleko krowie – 3,5 proc., jednak jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Przy zakupie mleka sojowego zwróć uwagę na to, czy jego bezpieczeństwo jest zweryfikowane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wybieraj te produkty, które zawierają glukonian wapnia, a unikaj tych z fosforanem wapnia – jego nadmiar w organizmie może prowadzić do chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego. Ponadto soja zawiera izoflawony i fitoestrogeny – związki naśladujące działanie estrogenów w organizmie, stąd też nie wolno z nią przesadzać. Zgodnie z wytycznym Międzynarodowej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (ANSES) powinniśmy spożywać nie więcej niż dwa produkty sojowe dziennie.

/ 5Mleko migdałowe

Obraz
© Zdjęcie mleka / Shutterstock

Migdały to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, cynku, wapnia i potasu. W mleku migdałowym stanowią zaledwie 6-7 proc. Choć więc orzechy te są bogactwem białka roślinnego (25 proc.), to mleko migdałowe zawiera go ok. 1 proc. Napój dostarcza nam za to zdrowych tłuszczów (3-4 proc.), które zmniejszają tempo wchłaniania się tzw. złego cholesterolu LDL w organizmie. Przy wyborze mleka migdałowego kieruj się tym, decyduje się na to słodzone syropem z agawy lub ryżu albo zagęszczone sokiem winogronowym. Unikaj mleka z dodatkiem cukrów prostych, które znacznie podnoszą jego wartość kaloryczną. Mleko migdałowe polecane jest tym, którzy cierpią na refluks bądź wrzody żołądka.

/ 5Mleko z orzechów laskowych

Obraz
© Źródło: 123RF

Mleko z orzechów laskowych dostarcza nam jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne w przypadku hipercholesterolemii – podwyższonego poziomu cholesterolu w osoczu krwi. Orzechy laskowe zawierają mało węglowodanów – ok. 14,9/100g, jednak trzeba zwrócić uwagę na to, czym dosładzane jest przygotowane z nich mleko – syropem kukurydzianym czy np. cukrem trzcinowym. Poza tym kiedy przygotowujesz deser z dodatkiem tego mleka roślinnego (doskonale nadaje się na koktajl czy domową nutellę), obniż o połowę podaną w przepisie ilość cukru – to mleko naturalnie osłodzi nasze danie. Pamiętaj o tym, że orzechy mogą uczulać, dlatego zanim zdecydujesz się na zakup mleka z orzechów laskowych, zastanów się, czy kiedykolwiek wystąpiła u ciebie na nie reakcja alergiczna.

/ 5Mleko ryżowe

Obraz
© Źródło: 123RF

Mleko ryżowe składa się z wody, ryżu (ok. 15 proc.) oraz dodatku oleju słonecznikowego i soli. Napoje ryżowe zawierają mało białka, za to są bogate w węglowodany. Skrobia ryżowa jest prawie całkowicie przekształcana w glukozę podczas produkcji mleka, stąd też ma ono wysoki indeks glikemiczny i zdecydowanie może podnieść poziom cukru we krwi, dlatego powinni go unikać diabetycy i osoby z nadwagą. Mleko ryżowe jest lekkostrawne, więc możesz je pić, jeżeli masz problemy z żołądkiem. Poza tym polecane jest sportowcom i tym, którzy potrzebują dużo energii w ciągu dnia.

/ 5Mleko owsiane

Obraz
© Źródło: 123RF

Mleko owsiane przygotowywane jest z wody i 15 proc. oleju owsianego, a niektóre wyroby aromatyzowane są wanilią lub kakao. Wśród zbożowych napojów to właśnie mleko owsiane zawiera najmniej węglowodanów – 7-8 proc (głównie jest to glukoza powstała w wyniku przetwarzania skrobi w procesie produkcji), a najwięcej włókien – do 5 proc., którehamują działanie hiperglikemiczne. Ponadto błonnik owsiany zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Napoje owsiane zwierają niewiele białka, a ich zawartość tłuszczu nie przekracza 1,5 proc. Przy wyborze mleka roślinnego na bazie owsa zwróć uwagę na to, czy zawiera on glukonian wapnia i unikaj tych z dodatkiem syropu kukurydzianego, który jest zbyt bogaty w glukozę.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka