Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?
Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby, które nie tolerują laktozy, ale także poszukiwacze nowych smaków. Pamiętajmy jednak, aby podczas zakupu kierować się nie tylko preferencjami smakowymi. Koniecznie czytajmy etykiety – niektóre z produktów zawierają fosforany wapnia, których nadmiar w organizmie prowadzi do chorób serca. Inne słodzone są cukrem (który dostarcza nam jedynie pustych kalorii) albo mogą wywoływać reakcje alergiczne. Czy wiesz, jakie mleko roślinne posłuży twojemu zdrowiu, a którego powinieneś unikać?
Mleko sojowe
Mleko sojowe początkowo było wybierane przez wtajemniczonych wegetarian, teraz błyskawicznie znika z półek supermarketów. Otrzymuje się je przez zmielenie wyłuskanej soi. Zawiera podobną wartość białka, co mleko krowie – 3,5 proc., jednak jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Przy zakupie mleka sojowego zwróć uwagę na to, czy jego bezpieczeństwo jest zweryfikowane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wybieraj te produkty, które zawierają glukonian wapnia, a unikaj tych z fosforanem wapnia – jego nadmiar w organizmie może prowadzić do chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego. Ponadto soja zawiera izoflawony i fitoestrogeny – związki naśladujące działanie estrogenów w organizmie, stąd też nie wolno z nią przesadzać. Zgodnie z wytycznym Międzynarodowej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (ANSES) powinniśmy spożywać nie więcej niż dwa produkty sojowe dziennie.
Mleko migdałowe
Migdały to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, cynku, wapnia i potasu. W mleku migdałowym stanowią zaledwie 6-7 proc. Choć więc orzechy te są bogactwem białka roślinnego (25 proc.), to mleko migdałowe zawiera go ok. 1 proc. Napój dostarcza nam za to zdrowych tłuszczów (3-4 proc.), które zmniejszają tempo wchłaniania się tzw. złego cholesterolu LDL w organizmie. Przy wyborze mleka migdałowego kieruj się tym, decyduje się na to słodzone syropem z agawy lub ryżu albo zagęszczone sokiem winogronowym. Unikaj mleka z dodatkiem cukrów prostych, które znacznie podnoszą jego wartość kaloryczną. Mleko migdałowe polecane jest tym, którzy cierpią na refluks bądź wrzody żołądka.
Mleko z orzechów laskowych
Mleko z orzechów laskowych dostarcza nam jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne w przypadku hipercholesterolemii – podwyższonego poziomu cholesterolu w osoczu krwi. Orzechy laskowe zawierają mało węglowodanów – ok. 14,9/100g, jednak trzeba zwrócić uwagę na to, czym dosładzane jest przygotowane z nich mleko – syropem kukurydzianym czy np. cukrem trzcinowym. Poza tym kiedy przygotowujesz deser z dodatkiem tego mleka roślinnego (doskonale nadaje się na koktajl czy domową nutellę), obniż o połowę podaną w przepisie ilość cukru – to mleko naturalnie osłodzi nasze danie. Pamiętaj o tym, że orzechy mogą uczulać, dlatego zanim zdecydujesz się na zakup mleka z orzechów laskowych, zastanów się, czy kiedykolwiek wystąpiła u ciebie na nie reakcja alergiczna.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe składa się z wody, ryżu (ok. 15 proc.) oraz dodatku oleju słonecznikowego i soli. Napoje ryżowe zawierają mało białka, za to są bogate w węglowodany. Skrobia ryżowa jest prawie całkowicie przekształcana w glukozę podczas produkcji mleka, stąd też ma ono wysoki indeks glikemiczny i zdecydowanie może podnieść poziom cukru we krwi, dlatego powinni go unikać diabetycy i osoby z nadwagą. Mleko ryżowe jest lekkostrawne, więc możesz je pić, jeżeli masz problemy z żołądkiem. Poza tym polecane jest sportowcom i tym, którzy potrzebują dużo energii w ciągu dnia.
Mleko owsiane
Mleko owsiane przygotowywane jest z wody i 15 proc. oleju owsianego, a niektóre wyroby aromatyzowane są wanilią lub kakao. Wśród zbożowych napojów to właśnie mleko owsiane zawiera najmniej węglowodanów – 7-8 proc (głównie jest to glukoza powstała w wyniku przetwarzania skrobi w procesie produkcji), a najwięcej włókien – do 5 proc., którehamują działanie hiperglikemiczne. Ponadto błonnik owsiany zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Napoje owsiane zwierają niewiele białka, a ich zawartość tłuszczu nie przekracza 1,5 proc. Przy wyborze mleka roślinnego na bazie owsa zwróć uwagę na to, czy zawiera on glukonian wapnia i unikaj tych z dodatkiem syropu kukurydzianego, który jest zbyt bogaty w glukozę.