Trwa ładowanie...

Może zawierać groźne toksyny i bakterie. Tak rozpoznasz, że jest świeże

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 04.10.2022 12:50
By rozpoznać w sklepie świeże mięso, wystarczy zrobić prosty test
By rozpoznać w sklepie świeże mięso, wystarczy zrobić prosty test (Adobe Stock)

Nie zawsze ma zmieniony kolor i przykry zapach, a ocena świeżości mięsa jest tym trudniejsza, jeżeli mamy do czynienia z produktem pakowanym. Umieszczone na plastikowej tacce, szczelnie pokryte folią może kryć nieprzyjemną tajemnicę. Na szczęście jest prosty sposób, by rozpoznać, czy mięso nadaje się do spożycia.

spis treści

1. Nieświeże mięso – oto, na co się narażasz

Proces psucia się mięsa zachodzi pod wpływem enzymów tkankowych czy nieenzymatycznych reakcji chemicznych, a także wskutek działania drobnoustrojów, takich jak Listeria monocytogenes, Salmonella czy bakterie E.coli. Te mogą doprowadzić do powstania niebezpiecznych toksyn.

Nieodpowiednie przechowywanie wyrobów mięsnych (także w sklepie) czy zignorowanie daty ważności może doprowadzić do szeregu poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Zobacz film: "Rozmrażana pierś z kurczaka. Jedz ją rzadko"

Wśród nich najgroźniejsze są:

  • wodnista biegunka, wymioty i bóle brzucha – mogą pojawić się pod wpływem zatrucia spowodowanego bakteriami E.coli oraz Salmonella,
  • objawy grypopodobne – często występują wskutek zakażenia listeriozą,
  • krwiste biegunki – mogą być objawem czerwonki, choroby "brudnych rąk" prowadzącej do zapalenia jelita grubego, która najczęściej przenosi się przez spożywanie mięsa drobiowego,
  • zaburzenia wzroku (podwójne widzenie), suchość w ustach – to niektóre z objawów zatrucia Clostridium botulinum, czyli śmiertelnie niebezpiecznym jadem kiełbasianym.

2. Jak rozpoznać, czy mięso jest świeże?

Jak uniknąć zatrucia starym lub skażonym mięsem? Pierwszą zasadą jest kupowanie go wyłącznie w zaufanym miejscu, co do którego nie mamy żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń. Druga zasada to uważne przyjrzenie się mięsu, a w przypadku produktu umieszczonego na zafoliowanej tacce – ocena przez dotyk.

Wystarczy palcem wskazującym ucisnąć produkt przez folię. Jeśli mięso jest jędrne i sprężyste, szybko odzyskuje pierwotną formę po uciśnięciu, to znak, że bez obaw możemy je włożyć do koszyka. W przeciwnym wypadku palec pozostawia po sobie wyraźne wgłębienie, a mięso nie odzyskuje swojego kształtu zbyt szybko.

Nieświeże mięso może być przyczyną groźnego zatrucia pokarmowego
Nieświeże mięso może być przyczyną groźnego zatrucia pokarmowego (Pixabay)

W takiej sytuacji można też zwrócić uwagę na kolor mięsa. Nadające się do spożycia będzie miało intensywną barwę: wołowina krwiście czerwoną, podobnie jak wieprzowina, kurczak czy indyk będą z kolei różowe. Blady odcień lub pożółknięta warstwa tłuszczu to widoczne oznaki, że mięso nie nadaje się do spożycia.

Z kolei, gdy ma siny czy nawet zielonkawy odcień to jest to sygnał alarmowy. Takiego mięsa pod żadnym pozorem nie wolno jeść.

Szczególną ostrożność podczas zakupów w sklepie mięsny powinni także zachować:

  • osoby w podeszłym wieku,
  • rodzice małych dzieci,
  • osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze