Może zawierać groźne toksyny i bakterie. Tak rozpoznasz, że jest świeże
Nie zawsze ma zmieniony kolor i przykry zapach, a ocena świeżości mięsa jest tym trudniejsza, jeżeli mamy do czynienia z produktem pakowanym. Umieszczone na plastikowej tacce, szczelnie pokryte folią może kryć nieprzyjemną tajemnicę. Na szczęście jest prosty sposób, by rozpoznać, czy mięso nadaje się do spożycia.
1. Nieświeże mięso – oto, na co się narażasz
Proces psucia się mięsa zachodzi pod wpływem enzymów tkankowych czy nieenzymatycznych reakcji chemicznych, a także wskutek działania drobnoustrojów, takich jak Listeria monocytogenes, Salmonella czy bakterie E.coli. Te mogą doprowadzić do powstania niebezpiecznych toksyn.
Nieodpowiednie przechowywanie wyrobów mięsnych (także w sklepie) czy zignorowanie daty ważności może doprowadzić do szeregu poważnych konsekwencji dla zdrowia.
Wśród nich najgroźniejsze są:
- wodnista biegunka, wymioty i bóle brzucha – mogą pojawić się pod wpływem zatrucia spowodowanego bakteriami E.coli oraz Salmonella,
- objawy grypopodobne – często występują wskutek zakażenia listeriozą,
- krwiste biegunki – mogą być objawem czerwonki, choroby "brudnych rąk" prowadzącej do zapalenia jelita grubego, która najczęściej przenosi się przez spożywanie mięsa drobiowego,
- zaburzenia wzroku (podwójne widzenie), suchość w ustach – to niektóre z objawów zatrucia Clostridium botulinum, czyli śmiertelnie niebezpiecznym jadem kiełbasianym.
2. Jak rozpoznać, czy mięso jest świeże?
Jak uniknąć zatrucia starym lub skażonym mięsem? Pierwszą zasadą jest kupowanie go wyłącznie w zaufanym miejscu, co do którego nie mamy żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń. Druga zasada to uważne przyjrzenie się mięsu, a w przypadku produktu umieszczonego na zafoliowanej tacce – ocena przez dotyk.
Wystarczy palcem wskazującym ucisnąć produkt przez folię. Jeśli mięso jest jędrne i sprężyste, szybko odzyskuje pierwotną formę po uciśnięciu, to znak, że bez obaw możemy je włożyć do koszyka. W przeciwnym wypadku palec pozostawia po sobie wyraźne wgłębienie, a mięso nie odzyskuje swojego kształtu zbyt szybko.
W takiej sytuacji można też zwrócić uwagę na kolor mięsa. Nadające się do spożycia będzie miało intensywną barwę: wołowina krwiście czerwoną, podobnie jak wieprzowina, kurczak czy indyk będą z kolei różowe. Blady odcień lub pożółknięta warstwa tłuszczu to widoczne oznaki, że mięso nie nadaje się do spożycia.
Z kolei, gdy ma siny czy nawet zielonkawy odcień to jest to sygnał alarmowy. Takiego mięsa pod żadnym pozorem nie wolno jeść.
Szczególną ostrożność podczas zakupów w sklepie mięsny powinni także zachować:
- osoby w podeszłym wieku,
- rodzice małych dzieci,
- osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl