Może zwiększać ryzyko raka niemal o połowę. Badacze ujawniają szkodliwość diety prozapalnej
Na łamach "JAMA Oncology" ukazały się wyniki badań nad rakiem jelita grubego. Naukowcy ustalili, że dieta prozapalna może o 44 proc. zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
1. Dieta a rak – wyniki badań
Naukowcy na przestrzeni 26 lat przyglądali się uważnie diecie 121 000 osób (w tym 46 800 mężczyzn). Uczestnicy musieli notować, co jedli, a badacze oceniali ich jadłospis pod kątem udziału takich grup produktów jak czerwone mięso, rafinowane zboża czy słodkie napoje.
Obserwacje ujawniły, że osoby, u których w diecie jest dużo produktów prozapalnych, miały o 44 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelit w porównaniu do osób, których jadłospis obfituje w ciemnozielone warzywa liściaste i produkty pełnoziarniste. Co więcej, osoby, których dietę można nazwać prozapalną, były obciążone ryzykiem raka jelita niezależnie od innych czynników, jak BMI czy stopień aktywności fizycznej.
2. Nie tylko rak jelit powiązany jest z dietą
Najlepiej udokumentowany jest wpływ diety na rozwój raka jelita grubego, ale to niejedyny nowotwór, który zagraża osobom, których plan żywieniowy obfituje w produkty przetworzone, cukier, mięso i rafinowane zboża.
Sposób odżywiania się może być istotny w przypadku nowotworów: jamy ustnej, przełyku i żołądka. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund - WCRF) wprowadzenie modyfikacji w diecie mogłoby zapobiec nawet 75 proc. nowotworów okrężnicy czy piersi.
Jedno z badań obserwacyjnych na 318 686 kobiet, z których 13 246 zachorowało na raka piersi, wykazało, że dieta zapalna jest powiązana z tym typem nowotworu. Kobiety, których dieta wykazuje się wysokim stopniem prozapalności, mogą być aż o 12 proc. bardziej narażone na raka piersi niż te kobiety, których dieta była możliwie najmniej prozapalna.
3. Dieta przeciwzapalna – jakie produkty się w niej znajdują?
Chroniczny stan zapalny w organizmie może nie być przez nas odczuwany, ale często skutkuje szeregiem chorób przewlekłych, w tym cukrzycą, reumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz chorobami autoimmunologicznymi, a także chorobami układu krążenia lub nowotworami.
Dieta przeciwzapalna oznacza przede wszystkim wykluczenie z jadłospisu produktów o potencjale generowania stanu zapalnego w organizmie. Mowa o daniach i produktach wysoko przetworzonych, żywności bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe omega-6, żywności o wysokim indeksie glikemicznym (IG), jak białe pieczywo, kasza czy ryż, alkohol, słodzone napoje czy tłuste mięsa i tłusty nabiał.
Na ich miejscu powinny się znaleźć produkty mające potencjał przeciwutleniający, nieprzetworzone, o niskim IG.
- surowe warzywa i owoce, bogate w antyoksydanty,
- orzechy i nasiona,
- tłuszcze nienasycone: olej lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek,
- tłuste ryby morskie,
- produkty zbożowe z pełnego ziarna.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl