Trwa ładowanie...

Może zwiększać ryzyko raka niemal o połowę. Badacze ujawniają szkodliwość diety prozapalnej

 Karolina Rozmus
18.03.2022 18:00
Może zwiększać ryzyko raka niemal o połowę. Badacze ujawniają szkodliwość diety prozapalnej
Może zwiększać ryzyko raka niemal o połowę. Badacze ujawniają szkodliwość diety prozapalnej (Getty Images)

Na łamach "JAMA Oncology" ukazały się wyniki badań nad rakiem jelita grubego. Naukowcy ustalili, że dieta prozapalna może o 44 proc. zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

spis treści

1. Dieta a rak – wyniki badań

Naukowcy na przestrzeni 26 lat przyglądali się uważnie diecie 121 000 osób (w tym 46 800 mężczyzn). Uczestnicy musieli notować, co jedli, a badacze oceniali ich jadłospis pod kątem udziału takich grup produktów jak czerwone mięso, rafinowane zboża czy słodkie napoje.

Dieta, która obfituje w produkty prozapalne, może grozić rakiem jelita grubego
Dieta, która obfituje w produkty prozapalne, może grozić rakiem jelita grubego (Getty Images)

Obserwacje ujawniły, że osoby, u których w diecie jest dużo produktów prozapalnych, miały o 44 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelit w porównaniu do osób, których jadłospis obfituje w ciemnozielone warzywa liściaste i produkty pełnoziarniste. Co więcej, osoby, których dietę można nazwać prozapalną, były obciążone ryzykiem raka jelita niezależnie od innych czynników, jak BMI czy stopień aktywności fizycznej.

Zobacz film: "Dieta przeciwzapalna"

2. Nie tylko rak jelit powiązany jest z dietą

Najlepiej udokumentowany jest wpływ diety na rozwój raka jelita grubego, ale to niejedyny nowotwór, który zagraża osobom, których plan żywieniowy obfituje w produkty przetworzone, cukier, mięso i rafinowane zboża.

Sposób odżywiania się może być istotny w przypadku nowotworów: jamy ustnej, przełyku i żołądka. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund - WCRF) wprowadzenie modyfikacji w diecie mogłoby zapobiec nawet 75 proc. nowotworów okrężnicy czy piersi.

Jedno z badań obserwacyjnych na 318 686 kobiet, z których 13 246 zachorowało na raka piersi, wykazało, że dieta zapalna jest powiązana z tym typem nowotworu. Kobiety, których dieta wykazuje się wysokim stopniem prozapalności, mogą być aż o 12 proc. bardziej narażone na raka piersi niż te kobiety, których dieta była możliwie najmniej prozapalna.

3. Dieta przeciwzapalna – jakie produkty się w niej znajdują?

Chroniczny stan zapalny w organizmie może nie być przez nas odczuwany, ale często skutkuje szeregiem chorób przewlekłych, w tym cukrzycą, reumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz chorobami autoimmunologicznymi, a także chorobami układu krążenia lub nowotworami.

Dieta przeciwzapalna oznacza przede wszystkim wykluczenie z jadłospisu produktów o potencjale generowania stanu zapalnego w organizmie. Mowa o daniach i produktach wysoko przetworzonych, żywności bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe omega-6, żywności o wysokim indeksie glikemicznym (IG), jak białe pieczywo, kasza czy ryż, alkohol, słodzone napoje czy tłuste mięsa i tłusty nabiał.

Na ich miejscu powinny się znaleźć produkty mające potencjał przeciwutleniający, nieprzetworzone, o niskim IG.

  • surowe warzywa i owoce, bogate w antyoksydanty,
  • orzechy i nasiona,
  • tłuszcze nienasycone: olej lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek,
  • tłuste ryby morskie,
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze