Cukier w diecie. W jakich ilościach powinniśmy go spożywać?
Obecnie z wielu stron słyszymy opinie, by w miarę możliwości unikać spożywania cukru – zarówno tego w produktach, jak i w zwykłych kryształkach używanych do herbaty. Najnowsze zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jego odpowiednie spożycie nie powinno przekraczać równowartości 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Co to znaczy?
Zobacz film: "Cukier przyśpiesza gojenie ran? Ciekawe badanie"
1. 50 g cukru dziennie
- Dzienne zapotrzebowanie energetyczne zależy od trybu życia, aktywności fizycznej, wagi i wzrostu, płci oraz stanu fizjologicznego, np. choroby czy ciąży. Inne zapotrzebowanie, w tym na cukry, będzie miał mężczyzna pracujący fizycznie, kobieta w ciąży i emerytka spędzająca czas w domu – tłumaczy Aleksandra Tatarata, dietetyk.
Średnie zapotrzebowanie wynosi 2000 kcal. Oznacza to, że powinniśmy spożywać nie więcej niż 50 g cukru dziennie. Ta idealna wartość wynosi natomiast mniej niż 25 g dziennie.
Zalecenia WHO dotyczą każdego rodzaju cukrów wolnych. To nie tylko cukier, który znajdziemy w cukierniczce. Chodzi też o produkty naturalne (miód czy syrop klonowy), soki owocowe, napoje gazowane, wody smakowe, wody gazowane, pieczywo i inne wyroby piekarskie.
- W dzisiejszych czasach cukier, oprócz tego sypanego do kawy czy herbaty, znajduje się w praktycznie każdym przetworzonym produkcie. Unikanie go bądź spożywanie idealnej dawki jest więc bardzo trudne – dodaje dietetyczka.
Z danych GUS wynika, że w 2016 roku na jednego mieszkańca Polski przypadło spożycie 42,3 kilograma cukru.
Zobacz również:
2. Cukier w sklepie
Ile to jest 50 g cukru? To ok. 10 łyżeczek do herbaty bądź 4 łyżki stołowe.
- Jedna szklanka coli to 26 g cukru, szklanka soku pasteryzowanego jabłkowego ze sklepu to 28 g cukru. 100 g jogurtu owocowego zawiera 13 g cukru, w naturalnym mamy ich 6 g. Wystarczy więc wypić dwie szklanki coli, by przekroczyć wartość zalecaną przez WHO – dodaje dietetyczka.
Cukier znajdziemy również w składzie wielu produktów, które uważaliśmy za względnie bezpieczne. Taki jest np. ketchup. Jedna łyżka zawiera 2,5 g cukru.
- Dla porównania, dwa batoniki popularnego "Kinder bueno" to ponad 16 g cukru – tłumaczy ekspertka.
3. Dzienny limit
Czekolada Milka Oreo, którą bez problemu kupimy we wszystkich sklepach, zawiera 49 g cukru na 100 g produktu. Oznacza to, że jedząc pół tabliczki czekolady, wykorzystujemy nasz cały przydział cukru na dzień.
Dodajmy do tego owsiankę, którą jedliśmy na śniadanie, obiad z makaronem pełnoziarnistym i jogurtem z owocami na kolację. Nasz limit w tym wypadku został przekroczony niemal dwukrotnie.
Warto to kontrolować. Zawsze sprawdzaj skład produktu, na który masz ochotę. Dodatkową pomocą może okazać się zapisywanie tego, co akurat jesz.
Komentarze