Trwa ładowanie...

Na sen i odporność, ale nie tylko. Te niepozorne ziarenka mogą zapobiegać rakowi piersi

 Karolina Rozmus
19.10.2022 11:59
Pestki dyni mają wiele cennych właściwości zdrowotnych
Pestki dyni mają wiele cennych właściwości zdrowotnych (Getty Images)

Jesień to sezon na dynię, warzywo, które w ostatnich latach zyskało rzesze zwolenników w Polsce. Można z niej zrobić nie tylko zupę, ale na bazie miąższu warto przygotować placki, naleśniki czy ciasto. A co zrobić z pozostałymi z dyni pestkami? Najlepiej zjeść od razu, bo to prawdziwa bomba witaminowa.

spis treści

1. Co się kryje w pestkach dyni?

Warto włączyć do diety pestki dyni
Warto włączyć do diety pestki dyni (Pixabay)

Pestki dyni mają szereg właściwości zdrowotnych. Nie ma się co dziwić, bo w tych niepozornych ziarenkach kryje się cała moc dobra.

Zobacz film: "Pestki dyni dobre na pasożyty"

Znajdziemy w nich:

  • silne przeciwutleniacze – witaminę C oraz witaminę E,
  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy wspierające układ nerwowy,
  • witaminę A, która wspiera narząd wzroku,
  • a także kluczowe pierwiastki: cynk, magnez, fosfor, potas.

Choć pestki dyni są dość kaloryczne (aż 559 kCal w 100 g), to w swoim składzie zawierają cenne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także sporą dawkę białka i węglowodanów. A jak wpływają na nasze zdrowie?

2. Jedz pestki dyni jesienią

Pestki dyni zawierają cynk, który uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu limfocytów T należących do najważniejszych komórek odpornościowych w ludzkim organizmie.

Zamiast więc suplementować cynk, by cieszyć się w sezonie infekcyjnym lepszą odpornością, warto do codziennego menu włączyć pestki dyni. Zwłaszcza że istnieją badania, które potwierdzają, że cynk również skraca czas infekcji, utrudniając rinowirusom przyczepianie się do błony śluzowej nosa.

3. Pestki dyni idealne na sen

Są idealną przekąską przed snem lub dodatkiem do pożywnej kolacji. W pestkach dyni obecny jest tryptofan, jeden z aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, który jest też prekursorem hormonu szczęścia – serotoniny.

Produkty obfitujące w tryptofan to naturalny sposób na lepszy sen, bo ten aminokwas przyczynia się do wytwarzania w organizmie melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za sen.

Obecność zarówno tryptofanu, jak i magnezu to mniejsze ryzyko stanów depresyjnych, ale też stanów lękowych, uczucia niepokoju, a nawet napięciowych bólów głowy.

4. Czy pestki dyni chronią przed rakiem?

Duża zawartość karotenoidów i inhibitorów proteaz, zarówno w pestkach, jak i miąższu dyni, to potencjalnie mniejsze ryzyko m.in. raka płuc. Potwierdzają to wynik jednego z intrygujących badań, zgodnie z którym nałogowi palacze tytoniu spożywający duże ilości dyni, ale też cukinii czy kabaczków mają około dwukrotnie mniejsze ryzyko raka płuc niż te osoby, które palą papierosy, ale nie spożywają wspomnianych produktów.

Inne badanie z kolei wskazuje na obecność w pestkach dyni lignanów, zaliczanych do fitoestrogenów.

Badanie obserwacyjne, które opublikowano w "Nutrition and Cancer Journal" wykazało, że jedzenie pestek z dyni zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie. Z kolei inne z badań na modelach zwierzęcych dowiodło, że lignany obecne w pestkach dyni mają również potencjał leczenia nowotworów piersi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze