Nagminnie dodajemy do makaronu. Zamienia obiad w rakotwórczą truciznę

Czy powinno się solić wodę na makaron? Wielu z nas robi to bez zastanowienia, a Włosi, prawdziwi mistrzowie w przygotowywaniu pasty, twierdzą, że aby osiągnąć idealną konsystencję makaronu, woda powinna być słona jak morze. Jednak badania sugerują, że taka praktyka może prowadzić do uwalniania substancji kancerogennych i toksycznych.

Nigdy nie dodawaj do makaronu. Tak zamieniasz go truciznęNigdy nie dodawaj do makaronu. Tak zamieniasz go truciznę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Solenie wody na makaron - czy to dobry pomysł?

Lepiej powstrzymać się od solenia wody na makaron. Może wydawać się to trudne, ale najnowsze badania naukowe sugerują, że warto to rozważyć. Tym razem nie chodzi tylko o to, że spożywamy zbyt dużo soli kuchennej, a jej główny składnik - sód - może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego czy powikłań takich jak choroby serca.

Zespół naukowców z ACS Environmental Science & Technology odkrył, że połączenie wody uzdatnianej chloraminami z solą jodowaną może prowadzić do powstania toksycznych dla zdrowia produktów ubocznych, takich jak trihalometany (THM).

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Chloraminy są jednym z wielu środków używanych do chemicznego oczyszczania wody, obok takich substancji jak chlor, dwutlenek chloru, ozon czy nadmanganian potasu. W trakcie tego procesu powstają zarówno THM, jak i wiele innych związków chloroorganicznych. Ich dezaktywacja następuje, gdy jeden ze składników reakcji, na przykład chlor, zostaje wyczerpany. Dlatego przefiltrowanie lub zagotowanie wody eliminuje THM, ale tylko pod warunkiem, że nie dodamy do niej jodowanej soli.

Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC), trihalometany nie są szczególnie niebezpieczne w małych ilościach, ale w dużych mogą działać kancerogennie, powodować problemy z wątrobą i przyczyniać się do zaburzeń rytmu serca. Długotrwałe narażenie na jeden z nich, chloroform, może również uszkadzać nerki i tarczycę.

Naukowcy, korzystając z wcześniejszych doniesień na temat niekorzystnych reakcji między solą jodowaną a wodą zawierającą resztki chloramin, postanowili przeprowadzić eksperyment. Ugotowali makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając wody z kranu i soli, a następnie zbadali próbki pozostałej po gotowaniu wody oraz samego makaronu pod kątem stężenia sześciu trihalometanów.

Jak uniknąć zagrożenia?

Badacze odkryli, że trihalometany były obecne zarówno w makaronie, jak i w wodzie. Jednak ich stężenie różniło się w zależności od metody gotowania makaronu. Dzięki temu doświadczeniu naukowcy byli w stanie sformułować cztery proste wskazówki, które pomogą zminimalizować ilość rakotwórczych substancji w posiłku.

Zalecają oni, aby:

  • gotować makaron bez pokrywki,
  • odcedzić makaron od wody, w której się gotował,
  • dodać sól jodowaną po ugotowaniu makaronu,
  • używać do gotowania soli niejodowanej, takiej jak sól koszerna czy sól himalajska.

Zobacz także: Niebezpieczny przysmak. Niemal 900 osób padło ofiarą poważnego zatrucia

Gotowanie makaronu bez pokrywki pozwala na odparowanie szkodliwych substancji, dzięki czemu mniej z nich osadza się na makaronie. Szybkie pozbycie się wody po ugotowaniu makaronu również sprawia, że większość trihalometanów trafia do zlewu, a nie na talerz.

Zawsze warto zachować ostrożność, a wskazówki zaproponowane przez naukowców mogą przynieść potencjalne korzyści. Nie tylko redukują ilość szkodliwych związków, takich jak trihalometany, ale także ograniczają spożycie soli.

Nie można wykluczyć, że połączenie chloru z jodem prowadzi do powstania toksycznych komponentów. Dodatkowo, warto pamiętać o wymianie garnków aluminiowych na emaliowane, co również może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie solenia makaronu już po ugotowaniu, alternatywą może być zamiana soli jodowanej na taką, która nie zawiera jodu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka