Najbardziej toksyczne ryby. Niestety Polacy je uwielbiają

Rekordziści, w tym Islandczycy, spożywają 20 kg ryb rocznie, Polacy – zaledwie 14 kg. I choć eksperci alarmują, by częściej sięgać po ryby, bo są źródłem m.in. kwasów omega-3, to warto zachować ostrożność. Niektóre z gatunków są wyjątkowo szkodliwe.

Które ryby lepiej sobie darować?Które ryby lepiej sobie darować?
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Ryby zamiast mięsa. Czy warto?

Polacy masowo zapadają na choroby układu krążenia, to też pierwsza pod względem częstości przyczyna zgonów w Polsce. Za epidemią choró serca i naczyń stoi m.in. niewłaściwa dieta bazująca na żywności przetworzonej oraz czerwonym mięsie. Dlatego eksperci od lat zachęcają, by schabowy lub mielonego zastąpić porcją ryby i sięgać po nią co najmniej dwa razy w ciągu tygodnia.

Ryby to źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka oraz witamin i minerałów, a przy tym zawierają unikalne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Szereg badań wskazuje, że są nieocenione dla naszego zdrowia. Mają działanie kardioprotekcyjne, normalizują ciśnienie, chronią przed miażdżycą, obniżają stany zapalne w organizmie, przeciwdziałając chorobom przewlekłym.

"Spożycie dwóch porcji ryb morskich odpowiada pobraniu DHA + EPA na poziomie 250 mg/dobę" – informują eksperci w publikacji na temat norm żywienia dla populacji polskiej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH).

Ryby najbardziej skażone rtęcią

Ryby są cennym źródłem białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych nienasyconych
Ryby są cennym źródłem białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych nienasyconych © Pixabay

Eksperci ostrzegają jednak, że ryby mogą być skażone "metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami o działaniu podobnym do dioksyn (dl-PCB)".

Dlatego właśnie bardzo uważnie należy wybierać ryby, pamiętając, że niektóre warto sobie darować.

Tych ryb nie jedz. Są źródłem toksyn i metali ciężkich

Eksperci zalecają, by ograniczyć spożycie ryb pochodzących z akwenów wodnych, w których istnieje wysoki stopień zanieczyszczenia metalami ciężkimi, a także unikać szczególnie ryb drapieżnych. Tych zaleceń powinny się trzymać szczególnie tzw. grupy wrażliwe, czyli dzieci, kobiety ciężarne i matki karmiące.

Ryby, których spożycie warto ograniczać, to:

  • tuńczyk – jest rybą osiągające duże rozmiary i wagę nawet 350 kg, może więc kumulować w sobie duże ilości szkodliwych substancji, zwłaszcza metylortęci,
  • szprotki wędzone – choć szprotka należy do najzdrowszych gatunków, to grupy wrażliwe powinny unikać przetworzonych, zawierających nadmiarowe ilości sodu przetworów rybnych,
  • panga – ryba hodowlana, która może być zanieczyszczona m.in. rtęcią, a także pozostałościami antybiotyków stosowanych w hodowlach m.in. w Wietnamie; pod względem wartości odżywczych zawiera znacznie mniej niż inne ryby białka, witamin, minerałów czy kwasów omega-3,
  • tilapia – podobnie jak panga może być hodowana w zanieczyszczonych wodach w Chinach, jest też rekordzistką, jeśli chodzi o zawartość ołowiu w mięsie,
  • szczupak – to drapieżnik znajdujący się na szczycie łańcucha pokarmowego, dlatego pochłania duże ilości metali ciężkich; podobnie jak węgorz może zawierać wysokie poziomy rtęci,
  • rekin – również kumuluje w sobie metale ciężkie, a jedno z badań wskazało, że rekin żyje w wodach, w których mogą bytować cyjanobakterie (sinice), z których część wytwarza groźną neurotoksynę BMAA (B-Metylamino L-Alanina).

Eksperci NCEŻ mają jeszcze jedną radę, która może się przydać podczas zakupu ryb. Sugerują, by wybierać takie ryby morskie, które mają certyfikat MSC i hodowlane z certyfikatem ASC. Najzdrowsze, choć przy tym najdroższe, będą ryby z certyfikatem żywności ekologicznej.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka