Trwa ładowanie...

Najdłużej zalegają w jelitach. Inicjują proces gnilny

Avatar placeholder
13.11.2023 16:35
Obciążają żołądek, spowalniają trawienie i powodują dyskomfort
Obciążają żołądek, spowalniają trawienie i powodują dyskomfort (Getty Images)

Niektóre produkty nie powinny być spożywane codziennie. Są one trawione przez nasz organizm bardzo długi czas i mogą zalegać w jelitach. Efektem tego jest uczucie ciężkości i braku energii. Zamiast dostarczać nam sił, takie produkty ją nam odbierają. W związku z tym, warto zastanowić się, co ograniczyć w codziennej diecie.

spis treści

1. Dyskomfort po jedzeniu

Czasami po spożyciu obfitego posiłku, możemy poczuć się niekomfortowo, stać się ociężali, a nasza energia i siły mogą zniknąć. Dlaczego tak się dzieje? Przecież jedzenie powinno dostarczać nam energii i pomagać w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Okazuje się jednak, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Nie wszystkie produkty są natychmiast trawione przez nasz organizm.

Można by rzec, że proces trawienia rozpoczyna się już od momentu, gdy wkładamy pierwszy kęs do ust. To właśnie podczas przeżuwania dochodzi do rozkładu węglowodanów. Następnie, jedzenie przechodzi do żołądka, gdzie zachodzą kolejne reakcje chemiczne, głównie trawienie białka. Na końcu procesu trawienia, tłuszcze są rozkładane. To ma miejsce już w jelitach. Dlatego po spożyciu tłustych potraw, możemy poczuć się niewygodnie.

Zobacz film: "Tłuste jedzenie zaburza nasz zegar biologiczny"

2. Tych produktów lepiej unikać

Jeśli chodzi o żywność, po której możemy poczuć się źle, na czołowych miejscach znajdują się fast foody oraz wysoko przetworzone produkty, takie jak gotowe dania, na przykład zupki chińskie. Trawienie takich produktów może zająć naszemu organizmowi nawet do 24 godzin.

Dodatkowo, nasz żołądek ma problemy z trawieniem tłustych mięs i jedzenia smażonego na dużej ilości tłuszczu. Dlatego w zdrowej diecie codziennej nie powinny znaleźć się produkty takie jak smalec, boczek czy kiełbasy.

Inne produkty, które mogą zalegać w naszych jelitach to ciężkie kremy, które znajdziemy w ciastach i deserach. W skrajnych przypadkach, mogą one być trawione nawet przez 8 godzin. Złe samopoczucie może nam również doskwierać po spożyciu ryb, roślin strączkowych i grzybów, które mogą zalegać w naszych jelitach nawet do 5 godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze