Trwa ładowanie...

Najzdrowszy napój świata. Chroni przed przeziębieniem i grypą

 Katarzyna Prus
27.10.2023 14:55
Najdrowszy napój świata. Bez problemu zrobisz w domu
Najdrowszy napój świata. Bez problemu zrobisz w domu (Getty Images)

"Najzdrowszy napój świata" w przygotowaniu jest banalnie prosty. Bez problemu można go zrobić w domu, a wystarczą do tego trzy składniki. Dlaczego warto pić ajran?

spis treści

1. Najzdrowszy napój świata

Ajran to popularny w Turcji, a także na Bałkanach i Bliskim Wschodzie napój na bazie jogurtu naturalnego, uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Niektórzy nawet sądzą, że w tej dziedzinie jest liderem.

Ma charakterystyczny lekko kwaśny smak. Pomaga uzupełnić elektrolity i dostarcza cennych składników odżywczych m.in. wapnia, witamin z grupy B, a także żywe kultury bakterii.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Ayran jest uważany za najzdrowszy napój świata
Ayran jest uważany za najzdrowszy napój świata (Getty Images)

Można go pić przez cały rok. Jesienią i zimą wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Z kolei latem doskonale gasi pragnienie i uzupełnia niedobór sodu.

Picie ajranu wspiera także funkcjonowanie jelit i nerek, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i kości, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jest też polecany osobom zmagającym się z problemami trawiennymi i tym, które chcą zgubić zbędne kilogramy, bo jest niskokaloryczny (w 100 ml napoju znajduje się ok. 47 kalorii).

Wykorzystuje się go również w kosmetologii, ponieważ pozytywnie wpływa na cerę.

2. Jak zrobić ajran?

Do przygotowania ajranu wystarczą trzy składniki: jogurt naturalny, woda i sól. Schodzoną wodę i jogurt wlewamy do wysokiego naczynia (w proporcjach 2 porcje jogurtu i 1 porcję wody lub 1 porcja jogurtu i 1 porcja wody) i dodajemy szczyptę soli.

Wody nie może być zbyt wiele, chodzi tylko o to, żeby całość nie była zbyt gęsta. Wszystko miksujemy blenderem, tak, by na powierzchni pojawiła się charakterystyczna piana.

Ajran świetnie pasuje do typowych tureckich potraw, w tym kebaba. Można go też pić w towarzystwie innych mięsnych dań, a także ziemniaków, pieczywa, wyrobów mącznych, a także solo - w każdym wydaniu będzie smaczny.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze