Najdroższe potrawy świata za kilka lub kilkadziesiąt tysięcy złotych
Najdroższe potrawy świata to oryginalne połączenie najlepszej jakości składników z całego świata. Występują zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej, za jedną porcję trzeba zapłacić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Z czego składają się najdroższe potrawy świata i gdzie ich spróbować?
1. Najdroższe potrawy świata
W przeszłości pizza była szybkim sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia z lodówki. Obecnie można spróbować jej wersji za ponad 36 tysięcy złotych. Pizza Louis XIII z Salerno przygotowywana jest z ekologicznej mąki, ciasto wyrasta aż 72 godziny.
Składniki to najlepszej jakości mozzarella, trzy rodzaje kawioru, trufle, homar i aż siedem gatunków sera. Danie podawane jest z najlepszymi alkoholami.
W menu restauracji Serendipity 3 w Nowym Yorku dostępna jest pozycja, jak lody za 38 tysięcy złotych, zawierające dekorację z 23-karatowego złota. Są to trzy gałki lodów waniliowych, w połączeniu z kawiorem i czekoladowymi truflami.
Najdroższa muffinka na świecie kosztuje aż 3,7 tysięcy złotych. Wszystko za sprawą ekologicznej mąki, włoskiej czekolady i wanilii z Ugandy. Do deseru dodawane są również truskawki maczane w złocie i jadalne płatki złota.
Niewiele tańszy jest deser lodowy The Grand Opulence Sundae, którego można spróbować za 3 000 złotych. Składa się on z białych trufli, wanilii sprowadzanej z Madagaskaru, wykwintnej czekolady i marcepanu, a także kandyzowanych owoców z Paryża. Smak deseru wzbogaca kawior i wiórki ze złota.
Hot-dog za 230 złotych zjemy w restauracji Serendipity 3. Niemiecka bułka podawana jest z wołowiną pieczoną w truflowej oliwie, pasztetem z kaczki, ręcznie produkowanym ketchupem, musztardą i prażoną cebulą.
Curry za 11 000 złotych oferowane jest przez Bombay Brasserie w Londynie. Serwowane jest z najdroższym kawiorem na świecie, jadalnym złotem, krabem, homarem i przepiórczymi jajami.
Grand Velas Taco to połączenie wołowiny Kobe, sera Brie, czarnych trufli i kawioru Almas Beluga, kosztuje 25 000 dolarów. Całość znajduje się na kukurydzianej tortilli z płatkami złota. Smak wzbogaca salsa z suszonych papryczek chili, tequili w wersji premium oraz ziaren kawy cywetowej.
Bird Nest Soup to zupa z ptasich gniazd, zdejmowanych ze ścian jaskiń w Indonezji. Do przygotowania potrawy nadają się wyłącznie gniazda zrobione przez samce salangan zielonawych z samej śliny lub śliny, much, patyków i wodorostów.
Zupa ta jest ogromnie ceniona w Azji Południowo-Wschodniej, przypisuje się jej magiczne właściwości, podobno może wskrzeszać umarłych, jest też silnym afrodyzjakiem.
Deser na specjalne zamówienie za 14 500 złotych ma oryginalny wygląd i z pewnością ciekawy smak. Przedstawia rybaka wykonanego z czekolady, opartego na tradycyjnym torcie Cassata z kremem Baileys. Dodatki to sos z szampana, mango i granatów, a także 80 karatowy akwamaryn.
Popcorn za 2500 dolarów połączony jest z karmelem i jadalnym złotem. Smak wzbogaca najdroższa na świecie sól Laeso. Co ciekawe, cały dochód ze sprzedaży najdroższego popcornu na świecie trafia na rzecz banków żywności.
Omlet za 2000 dolarów przygotowywany jest z 300 gramów kawioru Sevurga, sześciu jaj, homara, śmietany i szczypiorku. Frittata serwowana jest na łóżku ze złotych ziemniaków w towarzystwie sosu z homara.
Stek Ribeye z Wagyu kosztuje niespełna 9 tysięcy złotych. Przygotowywany jest z najlepszej jakości mięsa wołowego na świecie. Pozyskiwane jest z krów rasy Wagyu, hodowanych w ściśle określony sposób.