Najdroższe warzywo świata. Zmniejsza ryzyko raka jelit, działa przeciwbólowo

Jest soczystozielone, ma ostry smak i jest nie tylko przyprawą do sushi, ale także jednym z najdroższych warzyw świata - kosztuje ok. 900 zł za kg. Możesz jeść je świeże lub zmieszać z innymi potrawami, używając sproszkowanej formy. Wasabi ma nie tylko zaskakujące walory smakowe, ale i wspiera nasze zdrowie, oczyszczając organizm oraz działając przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Dodawaj do potraw. Jelita i serce ci podziękująDodawaj do potraw. Jelita i serce ci podziękują
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wasabi wzmacnia układ odpornościowy

Ta pikantna przyprawa japońska, zwana też chrzanem japońskim, jest nie tylko pełna smaku, ale zawiera wiele cennych witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminę A oraz witaminy z grupy B.

Wasabi wspiera układ odpornościowy, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C i związków zwanych izotiocyjanianami (ITC), które działają przeciw drobnoustrojom i pomagają zwalczać infekcje.

Jednak warzywo to nie zadziała samo, najlepiej jest połączyć dietę bogatą w wasabi z odpowiednią ilością snu, ćwiczeniami i ogólnie zdrowym stylem życia, aby zobaczyć pełne efekty jego wzmacniającej odporność mocy.

"Halo Polacy". Spróbowali polskiego jedzenia. "Zakochali się w nim zupełnie"

Może poprawić zdrowie jelit

Najcenniejszą częścią tej rośliny są kłącza i aby wydobyć ostrość i unikalny smak warzywa, musi ono zostać starte na tarce. Jeśli cierpisz na wzdęcia po ciężkim posiłku, a twój brzuch przypomina balon, dodaj odrobinę wasabi do jedzenia, bo w ten sposób zmniejszysz prawdopodobieństwo tego nieprzyjemnego uczucia.

Zalety zdrowotne wasabi obejmują naturalne enzymy, które mogą pomóc w prawidłowym trawieniu, wspomagają wchłanianie składników odżywczych, a nawet zmniejszają wzdęcia i niestrawność.

Wasabi może wchodzić w interakcje z innymi ziołami, suplementami i lekami
Wasabi może wchodzić w interakcje z innymi ziołami, suplementami i lekami © Getty Images

Wspiera zdrowe kości

Według niektórych badań wasabi, szczególnie jego łodyga liściowa, może przyczyniać się do lepszego zdrowia kości. Ponadto związki przeciwzapalne w wasabi mogą pomóc złagodzić bóle stawów.

Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Niektóre badania wskazują, że spożywanie wasabi i innych warzyw kapustnych może hamować wzrost niektórych komórek nowotworowych (takich jak rak jelita grubego i piersi), co może potencjalnie zmniejszyć ryzyko tych nowotworów. Dzieje się tak dzięki związkom izotiocyjanianowym, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe.

Pomaga utrzymać zdrowie serca

Chociaż przyprawa wasabi może przyspieszyć bicie serca, niektóre jego składniki faktycznie wspomagają zdrowie tego organu. Dodanie odrobiny wasabi do diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić krążenie krwi, co ostatecznie utrzymuje ciśnienie krwi na zdrowym poziomie.

Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne

Jego właściwości przeciwzapalne mają wiele zalet dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Na przykład, zmniejszając stan zapalny, związki zawarte w wasabi mogą pomóc w zmniejszeniu bólu wspierać zdrowie stawów, a nawet mogą obniżyć ryzyko przewlekłych stanów zapalnych.

Nieprzypadkowo wasabi jest często łączone z sushi. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe, wasabi może pomóc działać jako zabezpieczenie przed chorobami przenoszonymi przez żywność, takimi jak bakterie E. coli i Staphylococcus aureus, szczególnie w przypadku surowych lub niedogotowanych produktów spożywczych, takich jak sushi.

Ponadto wasabi może pomóc w zdrowiu jamy ustnej, a także zmniejszyć nierównowagę bakteryjną w jelitach.

Pomaga złagodzić sezonowe alergie

Swędzące oczy, kichanie, zatkany nos… kiedy nadchodzi sezon alergii, sięgnij po wasabi. Ze względu na związki izotiocyjanianowe w wasabi, jego spożywanie może pomóc spowolnić uwalnianie histaminy, która powoduje reakcje alergiczne. Najlepsze jest to, że wasabi nie powoduje senności, jak wiele innych leków przeciwalergicznych.

Wasabi pomaga w zdrowiu układu oddechowego

Nie jest tajemnicą, że wasabi ma ostry smak, ale co się dzieje, gdy spożywasz ten pikantny zielony korzeń? Zaczynasz się pocić, z nosa kapie śluz i czujesz, że każda część twojego ciała rozszerza się i oczyszcza. Ta reakcja może pomóc poprawić zdrowie układu oddechowego poprzez stymulację produkcji i przepływu śluzu, która pomaga pozbyć się substancji drażniących i alergenów z dróg oddechowych.

Dodatkowo zmniejsza stan zapalny dróg oddechowych, co może poprawić działanie płuc, a ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, wasabi może pomóc zapobiegać wtórnym infekcjom układu oddechowego.

Przyprawa może pomóc ci schudnąć

Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, dodanie odrobiny wasabi do diety może potencjalnie pomóc w utracie tłuszczu. Warzywo pomaga tymczasowo zwiększyć metabolizm i wspiera organizm w spalaniu większej liczby kalorii dzięki swojemu działaniu termogenicznemu.

Ponadto, ze względu na swój intensywny, pikantny smak, może nawet zmniejszyć apetyt i zachcianki żywieniowe oraz sprawić, że poczujemy się pełniejsi i zjemy mniej. Ponieważ wasabi jest tak aromatyczne, może nawet zmniejszyć potrzebę dodawania wysokokalorycznych dodatków smakowych.

Korzeń japoński ma dużą wartość odżywczą i świetnie smakuje, a włączenie jego niewielkich ilości do diety może dodać zarówno smaku, jak i wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych naszym posiłkom.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka