Trwa ładowanie...

Najgorsza herbata. Zwiększa ryzyko raka płuc, żołądka, jelit, trzustki, wątroby

Avatar placeholder
04.08.2023 11:03
Z tą herbatą ostrożnie. W nadmiarze nie służy zdrowiu, a wręcz może zaszkodzić
Z tą herbatą ostrożnie. W nadmiarze nie służy zdrowiu, a wręcz może zaszkodzić (Getty Images)

Herbata jest jednym z najczęściej konsumowanych napojów na całym globie. Jej prozdrowotne właściwości są niezaprzeczalne i często podkreślane. Jak się okazuje jednak, nadmiar niektórych rodzajów herbaty może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź, które napoje mogą być potencjalnie szkodliwe.

spis treści

1. Uwaga na temperaturę

Yerba mate to napój, który jest często wybierany przez osoby poszukujące naturalnego sposobu na zwiększenie swojej energii i pobudzenie organizmu do działania. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, osoby, które powinny zachować ostrożność przy spożywaniu tego napoju, to przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego.

Jednak to niejedyne zagrożenia związane z piciem yerba mate. W czasopiśmie "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" opublikowano wyniki badań, które sugerują, że nadmierne spożywanie tego napoju może zwiększać ryzyko rozwoju różnych typów raka, w tym raka płuc, żołądka, jelit, trzustki i wątroby. Powodem tego jest obecność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które są uważane przez naukowców za potencjalnie kancerogenne.

Należy również zwrócić uwagę na temperaturę, w jakiej spożywamy herbatę. Według badań naukowych, picie napojów o temperaturze przekraczającej 65 stopni Celsjusza może zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Na jakie rodzaje herbaty uważać?

Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu herbaty. Zielona herbata, mimo że jest cennym źródłem związków przeciwzapalnych i antynowotworowych, może być szkodliwa w nadmiarze. Nadmierna ilość polifenoli może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

- Picie zielonej herbaty i dostarczanie nadmiernej ilości antyoksydantów może powodować przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego u płodu, co z kolei prowadzi do rozwoju wad serca i nadciśnienia płucnego – ostrzegała w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Marzena Rojek-Ledwoch, dietetyk kliniczny.

Osoby cierpiące na anemię i dnę moczanową powinny unikać spożywania dużej ilości czarnej herbaty. Zawarte w niej szczawiany mogą zaburzać prawidłowe wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza.

Eksperci radzą również ostrożność przy spożywaniu herbatek ziołowych. Przed rozpoczęciem kuracji ziołowej, zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami, co może nasilać lub osłabiać ich działanie, co stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze