Najgorsza przekąska na grilla. Omijaj szerokim łukiem
Majówkowy weekend oznacza grilla. Niewiele osób wyobraża sobie spędzenie lata bez choć jednej uczty z rusztu. Warto więc wiedzieć, jakich produktów unikać podczas grillowania – mogą zaszkodzić i negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
1. Ogólnopolskie majówkowe grillowanie
Grillowanie z okazji długiego weekendu do świetny pretekst, by spotkać się ze znajomymi i zjeść pyszne potrawy. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z jedzeniem i piciem podczas majowego biesiadowania.
Jak się przygotować, by majówkowe grillowanie nie zaszkodziło naszemu zdrowiu? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na to, co trafia na ruszt. Niektóre produkty warto zastąpić innymi, znacznie zdrowszymi, a do tego równie smacznymi.
2. Na te produkty uważaj w trosce o zdrowie
Przetworzone mięso, jak salami, szynki i parówki, lepiej zastąpić świeżym. Dobrej jakości drób i ryby to zdrowsza alternatywa, która pozwoli uniknąć chemicznych środków aromatyzujących, konserwantów i barwników.
Keczupu, musztardy i innych sosów nie może zabraknąć podczas grilla. Zwracajmy więc uwagę na ich składy, bo niektóre produkty wypełnione są cukrem i sztucznymi dodatkami. Sięgajmy po te z najkrótszą listą składników.
Sałatki to częsty dodatek do grillowanych potraw, a zazwyczaj znajduje się w nich cała masa majonezu. Zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem są takie, których sos został przygotowany na bazie oliwy z oliwek. Warto także skusić się na grillowane warzywa.
Słodkie napoje to kolejny szkodliwy dodatek. Nawet wersje bez cukru zawierają słodziki, które pobudzają nasz apetyt. Zdrowszym wyborem jest przygotowanie domowych napojów i posłodzenie ich miodem lub stewią.
Czipsy to, choć tak kuszące, są najgorszą przekąską. Są tłuste i zawierają całą masę sodu, który nas odwadnia i sprawia, że czujemy się jeszcze bardziej głodni. Z nadmiaru tłuszczu cierpią nasze jelita i wątroba. Warto je zastąpić warzywami z dipem, chrupią równie przyjemnie.
3. O czym jeszcze warto pamiętać podczas grillowania?
Warto też wspomnieć o tym, by nie przesadzać z alkoholem. Zachowaj umiar, bo procentowe napoje nie służą zdrowiu i są pustymi kaloriami. Kac kolejnego dnia też nie jest tego wart.
Zachowaj równowagę między warzywami i mięsem. Istnieje cała masa przepisów i przypraw, które poprawią smak warzyw. Warto też poeksperymentować, może właśnie grzyby lub warzywa przypadną ci do gustu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl