Najgorsze kuchnie świata. Będziesz zaskoczony
Zdrowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania. Pozwala na dłużej zachować pełnię sił witalnych, sprawność umysłową i fizyczną. Korzystnie wpływa również na wygląd.
Dzięki dobrze dobranym produktom spożywczym możemy mieć piękną cerę, zdrowe włosy i paznokcie. Właściwa dieta jest także bardzo istotna, aby utrzymać prawidłową masę ciała.
Niestety, w wielu krajach tradycyjna kuchnia nie sprzyja zachowaniu zdrowia. Może powodować nadwagę i otyłość, choroby serca i układu krążenia, a nawet sprzyjać rozwojowi niektórych nowotworów.
Jakie są najgorsze kuchnie świata? Zobacz naszą galerię i sprawdź.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Niezdrowe jedzenie
Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska to pojęcie bardzo złożone. Stany Zjednoczone to kraj imigrantów, więc na typowe dla tego kraju dania składa się styl wielu różnych nacji.
Z biegiem czasu Amerykanie ukształtowali swój oryginalny sposób życia i styl żywienia. Niestety, niezbyt zdrowy. W Stanach Zjednoczonych już 70 proc. społeczeństwa ma nadwagę. 36 proc. cierpi z powodu otyłości.
W amerykańskiej kuchni znajdziemy dużo tuczących potraw. Jest to ojczyzna fast foodów. Hamburgery, pancakes oblane słodkimi sosami, ciasta, grillowane dania z sosem barbecue, słodkie gazowane napoje czy popcorn – brzmi pysznie, ale te smakołyki zawierają mnóstwo tłuszczów, cukru i zdecydowanie za wiele kalorii.
Jeśli więc mamy nieodpartą chęć na danie z kuchni amerykańskiej, lepiej sięgać po nie niezbyt często, a później pójść na dłuższy spacer, który pomoże uporać się z nadmiarem kalorii.
Zobacz też: Szkodliwe dodatki do żywności
Kuchnia brytyjska
Kuchnia brytyjska nie ma zbyt wielu zwolenników, poza rodowitymi mieszkańcami. Tradycyjne angielskie śniadanie jest tak obfite, że mogłoby zapewnić pożywienie na cały dzień. Jest w nim dużo kalorii i niestety nadmiar tłuszczu.
Smażone jajka, bekon, parówki, kiełbasa, fasolka w sosie, grzyby, placki ziemniaczane i tosty – to brzmi jak przepis na miażdżycę i zawał.
Białka, sole i tłuszcze odkładają się w tętnicach, prowadząc do powstawania złogów. Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
W brytyjskiej kuchni nie brak tłustych mięs i mącznych placków. Nie dziwi, że na Wyspach już blisko 65 proc. mieszkańców ma nadwagę. W całej Unii Europejskiej to właśnie obywatele Wielkiej Brytanii są statystycznie najgrubsi.
Na następnym slajdzie objerzysz WIDEO
Zobacz też: Czy tłuste jedzenie może być nietuczące?
Kuchnia niemiecka
Kuchnia niemiecka różni się w zależności od regionu. Można jednak zauważyć pewne cechy wspólne we wszystkich landach.
Produkty z wieprzowiny, mąki z dodatkiem ziemniaków, kapusty i oczywiście piwa – oto w skrócie charakterystyka niemieckiej kuchni.
Nadmiar tłuszczu i niedobór świeżych warzyw to podstawowe wady tej żywności.
Efekty takiej kuchni również można dojrzeć bez trudu. Co drugi Niemiec ma nadwagę, blisko co dziesiątą osobę można uznać za otyłą.
Choć do naszych zachodnich sąsiadów mamy geograficznie blisko, jednak dania niemieckiej kuchni, z wyjątkiem frankfuterek i piwa, nie mają zbyt wielu zwolenników w Polsce.
Zobacz też: Dieta wysokokaloryczna
Kuchnia rosyjska
Rosja kojarzy się przede wszystkim z alkoholem. Picie wódki ma tam wymiar społeczny, usankcjonowany kulturowo.
Jedzenie rosyjskie dla polskiego podniebienia może być smaczne i w wielu przypadkach zbieżne z naszymi lokalnymi przysmakami. Ciekawostką jest fakt, że pierogi nazywane w Polsce ruskimi, w Rosji znane są jako pierogi polskie.
Jednak ilości alkoholu spożywanego przez Rosjan, zdecydowanie niwelują walory wybieranego przez nich pożywienia.
Co trzeci zgon w Rosji powodowany jest w różny sposób spożyciem alkoholu – dotyczy to zarówno śmiertelnych zatruć alkoholem, jak i chorób powodowanych nadużywaniem oraz wypadków "po spożyciu". W wyniku samego zatrucia alkoholem odnotowuje się rocznie 36 tysięcy zgonów.
Zobacz też: Produkty zbożowe a dieta
Kuchnia polska
Chociaż większość Polaków najwyżej ceni sobie rodzime specjały, trzeba przyznać, że nie wszystkie nasze dania należą do najzdrowszych.
Polacy mają o swojej kuchni bardzo dobre mniemanie. Nie tylko większość ją chwali za wyśmienity smak, ale i blisko połowa uważa, że polska kuchnia jest zdrowa. Niestety nie jest to prawda.
Podobnie jak u naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, także i na polskich stołach jest zdecydowanie zbyt tłusto.
Potrawy mączne są tuczące. Mąka bywa też dodatkiem do zup czy sosów jako zagęstnik, co również zwiększa kaloryczność potraw. Nadmiar mięs i niedobór warzyw pozbawia posiłki witamin, natomiast dostarcza kalorii. Szczególnie, że lubimy w Polsce mięsa tłuste: golonkę, boczek, żeberka. Pieczenie czy smażenie również nie jest korzystne dla zdrowia.
Warto postawić na pozytywne atuty polskiej kuchni, jak choćby kiszonki, które stanowią naturalny probiotyk.
Ziemniaki i kasze również są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Ograniczenie spożycia tłustych mięs to również krok w stronę zdrowia.
Zobacz też: Jak zdrowo się odżywiać?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl