Trwa ładowanie...

Najgorszy napój świata. Wyczerpuje mięsień serca, obciąża wątrobę

Avatar placeholder
22.06.2024 11:29
Takie owoce lepiej sobie odpuścić
Takie owoce lepiej sobie odpuścić (Getty Images)

Cenne źródło antyoksydantów oraz zbawiennego dla jelit błonnika. Owoce to ważny element diety, o czym mówią wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia. Pod warunkiem, że wybieramy je mądrze. Takich owoców nie jedz pod żadnym pozorem.

spis treści

1. Nie kupuj takich owoców

W sklepach bez trudu możemy znaleźć owoce w puszce, zalane słodkim syropem. Czy mogą stanowić alternatywę dla świeżych owoców? Niestety, eksperci nie mają dla nas dobrych wieści. Owoce w syropie to także wiele dodatkowych składników, które znacznie zwiększają ich kaloryczność. Są one bogate w dodany cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, co prowadzi do podniesienia poziomu złego cholesterolu w organizmie i trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie takich owoców to podwyższone ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, która może prowadzić do marskości narządu.

Producenci często dodają do puszkowanych owoców chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie owoców w syropie może prowadzić do zwiększenia ryzyka wielu poważnych chorób, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz film: "Owoce w syropie szkodliwe dla zdrowia"
Owoce w syropie to źródło pokaźnych ilości cukru
Owoce w syropie to źródło pokaźnych ilości cukru (Getty Images)

Spożywanie owoców w syropie zwiększa też ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, owoce w syropie nie powinny znaleźć się w diecie diabetyków czy osób z insulinoopornością.

2. Takie owoce jedz bez obaw. Bomba antyoksydantów

Owoce są cennym źródłem antyoksydantów, które pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną rolę. Te specyficzne związki chemiczne chronią nasze komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia w strukturze DNA i zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Ale to nie wszystko. W owocach znajdziemy również błonnik, który w naszym układzie pokarmowym działa niczym miotełka, pomagając pozbyć się zalegających tam resztek pokarmowych. Błonnik nie tylko chroni jelita przed rozwojem raka, ale również jest pomocny przy zaparciach i jest zalecany dla osób będących na diecie odchudzającej.

Owoce są także źródłem wielu witamin, takich jak A, C, E, witamin z grupy B, a także potasu. Te wszystkie składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Ze względu na obecność cukrów prostych , takich jak glukoza i fruktoza, owoce mogą pomóc nam zaspokoić ochotę na słodycze. Są one znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze