Najgorsze z owoców. Wzrasta ryzyko cukrzycy, miażdżycy, zawału, udaru
Choć owoce powinny być stałym elementem naszej codziennej diety, nie możemy zapominać, że mówimy tutaj o owocach w ich najbardziej naturalnej formie. Nie chodzi o owoce suszone, smażone czy zanurzone w słodkim syropie. Te ostatnie, choć mogą wydawać się smaczną przekąską, są w rzeczywistości prawdziwą bombą kaloryczną.
1. Świeże owoce to podstawa
Owoce są niezwykle cennym źródłem antyoksydantów. Te specyficzne związki chronią nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
W owocach znajdziemy również błonnik. W naszych jelitach działa on niczym miotełka, pomagając pozbyć się zalegających tam resztek pokarmowych. Błonnik nie tylko chroni jelita przed rozwojem raka, ale również jest pomocny przy zaparciach i jest zalecany dla osób będących na diecie odchudzającej. Owoce są także źródłem wielu witamin, takich jak A, C, E, witaminy z grupy B, a także potasu.
Ze względu na obecność prostych cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, owoce mogą pomóc nam zaspokoić ochotę na słodycze. Są one znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów. Jednakże, warto pamiętać, że najwięcej korzyści zdrowotnych dostarczą nam przede wszystkim świeże owoce. A co z owocami w syropie, które tak chętnie kupujemy? Niestety, eksperci nie mają dla nas dobrych wieści.
2. Unikaj słodkich syropów
Owoce w syropie to także wiele dodatkowych składników, które znacznie zwiększają ich kaloryczność. Są one bogate w dodany cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, co prowadzi do podniesienia poziomu złego cholesterolu w organizmie i trójglicerydów we krwi.
Producenci często dodają do nich również chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie owoców w syropie może prowadzić do do zwiększenia ryzyka wielu poważnych chorób.
Spożywanie owoców w syropie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, owoce w syropie nie powinny znaleźć się w diecie diabetyków czy osób z insulinoopornością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl