Trwa ładowanie...

Najgorszy olej. Dewastuje trzustkę, wątrobę, jelita

Avatar placeholder
04.07.2023 12:53
Nie tylko niezdrowy, ale także pozyskiwany w nieetyczny sposób. To najgorszy olej
Nie tylko niezdrowy, ale także pozyskiwany w nieetyczny sposób. To najgorszy olej

Olej palmowy jest niezwykle popularnym produktem, który powszechnie stosuje się w wielu sektorach przemysłu, takich jak energetyka, kosmetyka czy przemysł spożywczy. Mimo jego wszechobecności to najgorszy olej, jaki jest na rynku.

spis treści

1. Nieetyczne pozyskiwanie oleju palmowego

Od dawna wiadomo, że proces pozyskiwania oleju palmowego jest nieetyczny. Jest to związane z masową wycinką lasów deszczowych, co prowadzi do dewastacji naturalnych ekosystemów.

Ale to nie wszystko - produkcja oleju palmowego często wiąże się również z łamaniem praw człowieka, szczególnie tych, którzy mieszkają na terenach uprawnych. Dodatkowo, nie można pominąć niewyobrażalnej przemocy wobec dzikiej fauny, która jest nieodłącznym elementem tego procesu.

W związku z tym, rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stało się dla wielu osób kwestią nieetyczną. Dlatego tak ważne jest, aby edukować konsumentów na temat tego, jak olej palmowy jest pozyskiwany i jakie są konsekwencje jego produkcji.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Olej palmowy - nie tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać

Producenci żywności często chwalą się antyoksydacyjnymi właściwościami oleju palmowego. Jednak my, jako konsumenci, musimy pamiętać, że te korzyści dotyczą surowego oleju palmowego.

Niestety, olej palmowy, który znajduje się w produktach spożywczych, zawiera szereg niebezpiecznych dla zdrowia związków. Są to między innymi pochodne glicerolu, czyli glicydowe estry kwasów tłuszczowych, które mają działanie rakotwórcze, a także izomery trans kwasów tłuszczowych.

Te ostatnie są odpowiedzialne za wiele problemów zdrowotnych. Sprzyjają one rozwojowi miażdżycy, podwyższają poziom "złego" cholesterolu HDL, jednocześnie obniżając poziom "dobrego" cholesterolu LDL.

Ponadto, zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i zawał serca, powodują otyłość trzewną, zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez obniżenie wrażliwości komórek na insulinę, a także hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za produkcję nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). Największe szkody olej palmowy wyrządza jednak układowi pokarmowemu, niszcząc wątrobę, trzustkę i jelita.

Mimo tych wszystkich zagrożeń, producenci żywności nadal dodają olej palmowy do swoich produktów. Możemy go znaleźć w kremach do smarowania, czekoladach, pieczywie, gotowych daniach, lodach, batonach, chipsach, zupkach chińskich, a nawet w niektórych kosmetykach. Dlatego tak ważne jest, aby zawsze sprawdzać skład zakupionych produktów i unikać tych, które zawierają niezdrowy olej palmowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze