Najgorszy rodzaj mąki. Podnosi poziom glukozy we krwi, zwiększa ryzyko chorób serca

Mąka znana jest ludzkości od co najmniej dziesięciu tysięcy lat. Dziś w wielu domach wciąż stanowi podstawę diety, bo jemy ją pod postacią pieczywa, słodkich wypieków, kluseczek z sosem, makaronów i nie tylko. Jeden jej rodzaj może być jednak zgubny dla zdrowia.

Uwaga na białą mąkę. Pozbawiona błonnika i witaminUwaga na białą mąkę. Pozbawiona błonnika i witamin
Źródło zdjęć: © Getty Images

Uwaga na białą mąkę. Pozbawiona błonnika i witamin

Najlepiej znana, najłatwiej dostępna, najtańsza biała mąka rafinowana jest jednocześnie mąką, której lepiej nie nadużywać. Kryje się w pieczywie, słodkościach z cukierni i makaronie, robimy z niej pierogi i naleśniki, a nawet zagęszczamy zupy i sosy. Bardzo często dodawana jest też do gotowych dań i produktów wysokoprzetworzonych.

W procesie rafinacji traci jednak wiele wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów: witamin z grupy B, żelaza, magnezu i witaminy E. Ponadto zawiera niewiele błonnika, jest za to bogata w skrobię. To sprawia, że biała mąka jest wysokokaloryczna, przy tym podnosi szybko poziom glukozy we krwi, z biegiem czasu zwiększając ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2, a co za tym idzie chorób układu sercowo-naczyniowego, jak nadciśnienie tętnicze.

- Biała mąka przede wszystkim działa prozapalnie i w tym mechanizmie może zwiększać ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów czy nawet nowotworów. Ponadto komórki rakowe mogą odżywiać się glukozą, rosnąc w siłę. Tymczasem nasz organizm reaguje na białą mąkę jak na zwykły biały cukier, nie ma w niej żadnego "hamulca", który mógłby zapobiegać szybkiemu wchłanianiu glukozy - ostrzegała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Rafinowana biała mąka w nadmiarze może szkodzić
Rafinowana biała mąka w nadmiarze może szkodzić © Pixabay

Ekspertka wskazywała, że jest jeden główny problem dotyczący białej mąki: my, Polacy spożywamy ją w nadmiarze.

Najzdrowsze mąki. Bogate w błonnik i białko

Dietetyk mówił, że biała mąka należy do produktów przetworzonych. Dodatkowo jest sztucznie wybielana, a podczas tego procesu powstaje związek chemiczny: alloksan. Dzięki swojej budowie podobnej do budowy strukturalnej glukozy może dodatkowo nasilać potencjalne zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Najzdrowsze spośród mąk to te, które są bogactwem błonnika, witamin i minerałów, czyli mąki razowe. W procesie ich powstawania mieli się całe ziarno z użyciem łuski, bielma i zarodka. Wówczas nawet mąką pszenna ma szereg wartości prozdrowotnych, w tym także białka oraz błonnika.

Inne mąki razowe, po które warto sięgać, to mąka gryczana i żytnia. Coraz więcej zwolenników zyskują sobie także bogate w białko, ubogie za to w węglowodany mąki takie jak kokosowa, migdałowa czy z orzechów włoskich. Zawiera cenne dla serca i mózgu magnez, potas i żelazo, dodatkowo nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka