Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór. Są tłuste i szkodzą zdrowiu, lepiej omijać je szerokim łukiem

Avatar placeholder
14.01.2024 18:20
Jakie sery lepiej omijać szerokim łukiem?
Jakie sery lepiej omijać szerokim łukiem? (Getty Images)

Ser jest znany jako bogate źródło wapnia, ale nie wszystkie rodzaje sera są zdrowe i powinny być spożywane na co dzień. Zrozumienie, które sery mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, jest kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia.

spis treści

1. Sery, których lepiej unikać

Mascarpone to włoski ser o delikatnym, słodkawym smaku, który jest często używany jako dodatek do deserów, takich jak sernik, a także do pikantnych dań. Jednakże, mimo swojego smaku, mascarpone nie jest najzdrowszym wyborem. Zawiera aż 50 proc. tłuszczu i dostarcza dużą ilość cholesterolu, co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. Osoby z problemami sercowymi czy wątrobowymi powinny szczególnie unikać tego sera.

Gruyere to szwajcarski ser o łagodnym, lekko orzechowym smaku. Jest to ser długodojrzewający, który jest jednak tłusty i bardzo kaloryczny. Jeżeli chcemy uniknąć problemów z układem sercowo-naczyniowym, powinniśmy wybrać zdrowszy zamiennik tego sera.

Zobacz film: "Alarmujące wyniki. Fatalna wiadomość dla wszystkich mężczyzn"

Limburger to ser farmerski o ostrym zapachu i kremowej konsystencji. Jest doskonałym dodatkiem do tostów, kanapek, warzyw i owoców. Niestety, tradycyjny proces produkcji tego sera nie jest idealny. Podczas płukania sera mogą rozmnażać się bakterie, które mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Serki topione są popularne ze względu na swój smak i łatwość użycia jako dodatek do pieczywa. Są one jednak produkowane w wysokich temperaturach, od 90 do 99 stopni Celsjusza, co prowadzi do utraty wielu wartości odżywczych. Dodatkowo, serki topione zawierają dużo konserwantów, emulgatorów, aromatów i utwardzaczy. Są to produkty wysokoprzetworzone, które nie powinny być obecne w naszej codziennej diecie.

Cheddar to brytyjski ser, który pochodzi z miejscowości o tej samej nazwie. Jest to ser dojrzewający, twardy, produkowany z krowiego mleka. Cheddar ma charakterystyczny kolor i kwaskowato-orzechowy smak. Mimo że zawiera cenną witaminę A i wapń, to również zawiera dużo soli i tłuszczu. Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" ostrzega, że Cheddar jest jednym z największych źródeł sodu, dlatego lepiej go unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze