Najlepsza na grilla. Ekspert zdradza, jaką kiełbasę kupić

Maj to czas, kiedy na dobre rusza sezon na dania z rusztu. Polacy jak nikt inny uwielbiają grillować, a jednym z obowiązkowych produktów, który trafia do sklepowego koszyka przed majówką, jest kiełbasa. Producenci prześcigają się w asortymencie grillowym, który może kusić - ceną, obietnicami smaku czy wyglądem. Który wybrać, a który lepiej sobie darować?

Dietetyk analizuje składy kiełbas na grilla. Którą warto wybrać?Dietetyk analizuje składy kiełbas na grilla. Którą warto wybrać?
Źródło zdjęć: © Pixabay/Arch. prywatne
Karolina Rozmus

Dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, tłumaczy, że dobra kiełbasa powinna mieć ponad 80 proc. zawartości mięsa, choć można znaleźć i takie, które mają 90 proc. i więcej.

- Mięso wieprzowe stanowi 80 proc., a ser – 16 proc. Nietrudno policzyć, że zostają tylko cztery procenty na potencjalnie szkodliwe lub zbędne dodatki. To zdecydowanie przemawia na korzyść tego produktu - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie.

Przyznaje, że skład jest krótki i nie budzi większych zastrzeżeń. Jednak nie jest to kiełbasa, na którą każdy może sobie pozwolić.

Szubryt. Kiełbasa grillowa z bryndzą sądecką

Szubryt. Kiełbasa grillowa z bryndzą sądecką
Szubryt. Kiełbasa grillowa z bryndzą sądecką

- Połączenie sera i mięsa sprawia, że należy do produktów wyjątkowo kalorycznych – aż 237 kcal oraz 19 g tłuszczu. Na to powinny zwrócić uwagę osoby z nadwagą i otyłością, a także z chorobami układu krążenia - ostrzega.

Drobimex. Kiełbaski z kurczaka na grilla

Drobimex. Kiełbaski z kurczaka na grilla
Drobimex. Kiełbaski z kurczaka na grilla

Dr Chruścikowska przyznaje, że na tle innych produktów obecnych w zestawieniu, ten prezentuje dobry skład pod względem zawartości mięsa. Dodatkowo nie zawiera glutaminianu sodu ani azotynu potasu. Producent użył barwnika naturalnego i kwasu askorbinowego jako konserwantu, co zdaniem ekspertki zdecydowanie należy do atutów produktu.

- Mięso z fileta z kurczaka, czyli najchudsze, to aż 90 proc. Szkoda, że na drugim miejscu jest woda, a potem sól, która stanowi 1,8 g na 100 g - zauważa.

- Jest jednak niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczu, natomiast węglowodany stanowią dwa gramy na 100 g kiełbaski. Idealnie, gdyby węglowodanów nie było w produkcie mięsnym wcale, natomiast odpowiadają za to nie tylko cukier, ale też zapychacze pod postacią np. skrobi obecnej w tych kiełbaskach - podsumowuje dietetyk.

Haga. Kiełbasa śląska z serem

Haga. Kiełbasa śląska z serem
Haga. Kiełbasa śląska z serem

Dietetyk kliniczny zwraca uwagę, że w produkcie jest niska zawartość mięsa - zaledwie 70 proc.

- Bardzo dużo soli – 2,3 g na 100 g, a do tego glutaminian monosodowy, czyli dwa czynniki rozwoju nadciśnienia, niewskazane także w diecie osób, które mają problemy z nerkami - dodaje ekspertka.

100 g kiełbasy to 262 kcal oraz 21 g tłuszczu. Ponad osiem gramów stanowią tłuszcze nasycone.

- Moją uwagę zwrócił jeszcze jeden dodatek, niedopuszczalny w kiełbasie, czyli tłuszcz palmowy. To kolejne źródło tłuszczu nasyconego, które sprzyjapowstawaniu zmian miażdżycowych - podkreśla ekspertka, zaznaczając, że oleju palmowego oraz kokosowego zdecydowanie powinniśmy unikać.

Uwagę dietetyka zwróciły także przeciwutleniacze i konserwanty.

- Mamy glutaminian monosodowy, który jest wzmacniaczem smaku w nadmiarze przyczyniającym się do rozwoju nadciśnienia tętniczego.

- Co więcej, w składzie jest też azotyn sodu. Jego nadmiar w diecie może sprzyjać rozwojowi nowotworów - alarmuje.

Przyznaje, że biorąc pod uwagę skład i tabelę wartości odżywczych, nie jest to najzdrowszy wybór na grill.

Czas na grill. Kiełbaski z kurczaka gyros

Czas na grill. Kiełbaski z kurczaka gyros
Czas na grill. Kiełbaski z kurczaka gyros

Mięso z kurczaka stanowi 88 proc., co zdaniem ekspertki zdecydowanie wyróżnia kiełbaski na tle innych. Mają 183 kcal na 100 g, 12 g tłuszczu oraz półtora grama węglowodanów.

- Dobre wrażenie psuje jednak zawartość soli. W składzie znajduje się na drugim miejscu, co wskazuje, że ma duży udział – aż 2,4 g na 100 g. Dodatkowo jest też glutaminian monosodowy, to dwa składniki newralgiczne wśród osób z nadciśnieniem oraz chorobami nerek - tłumaczy ekspertka, dodając, że dla osób, które muszą ograniczać ilość sodu w diecie, nie jest to najlepszy wybór.

Uwagę dietetyka zwróciły również wypełniacze: błonnik pszenny, mąka pszenna i maltodekstryna, które obniżają wartość produktu.

Sokołów. Kiełbasa brocka

Sokołów. Kiełbasa brocka
Sokołów. Kiełbasa brocka

69 proc. mięsa wieprzowego oraz 12 proc. mięsa z kurczaka - zdaniem ekspertki to zdecydowany atut produktu. Reszta etykiety budzi jednak wątpliwości dietetyka.

- Sól, stabilizatory i wzmacniacze smaku są wysoko w składzie, co niestety niweluje atuty produktu. Mamy tu także azotyn sodu i aromat dymu wędzarniczego, które są dodatkami kontrowersyjnymi - mówi i dodaje, że to przykład produktu wysokoprzetworzonego, który powinien być spożywany jak najrzadziej.

Kiełbasa jest również kaloryczna - 225 kcal na 100 g oraz 19 g tłuszczu.

- Jest tu też tylko 13 g białka, w pozostałych złotym standardem było 16 g na 100 g produktu - zwraca uwagę dr Chruścikowska.

Czas na grill. Kiełbaski nacinane sweet chilli

Czas na grill. Kiełbaski nacinane sweet chilli
Czas na grill. Kiełbaski nacinane sweet chilli

- 82 proc. mięsa, ale na drugim miejscu woda, a potem skrobia, które to mają uzupełniać "ubytki" mięsa. Na trzecim miejscu jest sól, czyli takie trio, które jest szczególnie newralgiczne, gdy znajduje się wysoko w składzie - mówi ekspertka.

- To się przekłada na tabelę wartości odżywczych – aż 264 kcal i 23 g tłuszczu, przy czym zaledwie 11 g białka. Do tego to jeden z rekordzistów pod względem zawartości węglowodanów za sprawą obecności skrobi modyfikowanej. Nie jest to zdrowy, bogaty w wartości odżywcze produkt - podsumowuje.

Czas na grill. Kiełbaski szaszłykowe drobiowe w posypce BBQ

Czas na grill. Kiełbaski szaszłykowe drobiowe w posypce BBQ
Czas na grill. Kiełbaski szaszłykowe drobiowe w posypce BBQ

84 proc. mięsa i zaledwie 159 kcal w 100 g. To pierwsze, co zauważa dietetyk, choć i w tym produkcie uwagę ekspertki zwraca uwagę woda wysoko w składzie, która odpowiada za niskokaloryczność kiełbasek.

Dodaje, że choć sól znajduje się już na trzecim miejscu, to atutem jest brak glutaminianu sodu.

- Wysoka zawartość białka i niska stosunkowo zawartość tłuszczu – niewiele ponad dziesięć gramów, podczas gdy w niektórych wieprzowych kiełbasach tluszcze stanowiły ponad 20 g, z dużym udziałem tłuszczów nasyconych, których w naszej współczesnej diecie jest zdecydowanie za dużo - tłumaczy.

Drobimex. Kiełbaski grillowe z pieprzem

Drobimex. Kiełbaski grillowe z pieprzem
Drobimex. Kiełbaski grillowe z pieprzem

Ekspertka przyznaje, że jeśli jest taka możliwość, to warto sięgać po kiełbasy z kurczaka, zamiast z wieprzowiny - mają mniej tłuszczu i są bardziej lekkostrawne. Tak jest w przypadku tego produktu - ma aż 85 proc. mięsa. Dr Chruścikowska dodaje, że jej wątpliwości budzi obecność skór drobiowych. Przyznaje, że to najbardziej newralgiczna część kurczaka, z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu.

- To taki mały minus, bo zdaję sobie sprawę, że mięso z kurczaka jest stosunkowo chudym mięsem w odróżnieniu od wieprzowiny. Na plus również brak azotynów, wysoka zawartość białka i co istotne – tutaj mamy zaledwie 192 kcal na 100 g. Niektóre z obecnych w tym zestawieniu kiełbas miały nawet ponad 260 kcal - przyznaje.

- Natomiast na pewno zbędnymi dodatkami jest skrobia ziemniaczana i błonniki roślinne, które uzupełniają w tym produkcie niedostatek mięsa. Krytycznie patrzę także na dodatek glutaminianu monosodowego, który wydaje się niemal wszechobecny - dodaje dr Chruścikowska.

Pekpol. Super Grill Mix

Pekpol. Super Grill Mix
Pekpol. Super Grill Mix

Miks kiełbas śląskich i kiełbasy białej. Zawiera od 62,7 do 72 proc. mięsa. Zdaniem ekspertki to bardzo mało.

- Zamiast mięsa mamy tu skrobię ziemniaczaną, błonnik pszenny bezglutenowy, karagen w postaci zagęszczacza i izolat białka sojowego oraz białko wieprzowe kolagenowe – to mnóstwo zapychaczy - mówi.

- W tym zestawie mamy też kiełbasę śląską z serem, gdzie zawartość mięsa, z uwagi na dodatek sera, jest jeszcze niższa – niespełna 63 proc. Za to jest aż 23 g tłuszczu - dodaje.

Produkty, których lepiej nie kładź na grilla

- W 100 g mamy 2,1 g soli, to jest dużo. Jeśli zjemy dwie, trzy kiełbaski o masie 200-250 g, to możemy przekroczyć dzienny dopuszczalny limit soli, jaki WHO określa na pięć gramów. A jeśli dodamy do tego keczup, musztardę czy pieczywo, to jeden posiłek może nawet drastycznie przekroczyć ten limit - podsumowuje.

Ekspertka apeluje, by nie przesadzać z mięsem, w tym także i kiełbasą z grilla. Przypomina, że to jeden z produktów, który powinniśmy ograniczać w naszej diecie.

- Powinniśmy spożywać 300-350 g czerwonego mięsa tygodniowo maksymalnie. Jego nadmiar może sprzyjać rozwojowi nowotworów, w tym raka jelita grubego. To też źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, które mogą prowadzić do chorób układu krążenia - przypomina.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka