Najlepsze, bo najmniej skażone. Eksperci wskazują, które ryby kupować

Choć ryby są jednym z kluczowych elementów zdrowej diety, niektóre gatunki lepiej sobie darować. Dlaczego? Mogą być skażone toksycznymi substancjami, np. rtęcią czy ołowiem. Po które warto więc sięgać, a których unikać?

Które gatunki ryb są najmniej skażone?Które gatunki ryb są najmniej skażone?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skażone ryby - których warto unikać?

Dieta, w której są ryby, niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Wspomaga m.in. profilaktykę chorób serca, chorób mózgu i nowotworów, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasów omega-3.

Należy jednak pamiętać, że ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne są narażone na zanieczyszczenia.

Jeśli chodzi o morza, w tym Morze Bałtyckie, to zagrożeniem mogą być m.in. metale ciężkie.

Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie

W przypadku jezior i rzek ryzyko stanowią zanieczyszczenia pochodzące z okolicznych obszarów rolniczych, takie jak pestycydy czy azotany.

Łosoś to jedna z bezpieczniejszych ryb
Łosoś to jedna z bezpieczniejszych ryb © Getty Images

"Pamiętać należy, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami" - zwracają uwagę eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB.

Odradzają jedzenie:

  • tuńczyka,
  • szprotek wędzonych,
  • pangi,
  • szczupaka.

Te ryby jedz bez obaw

- Wybierajmy ryby, które żyją krótko, czyli dorsza czy flądrę, która dodatkowo jest rybą niskodenną, więc jest w mniejszym stopniu narażona na przenikanie dużych ilości substancji toksycznych do mięsa - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, diet coach i założycielka NutritionLab.

Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazują, że najlepsze ryby to:

  • dorsz atlantycki,
  • karmazyn,
  • łosoś atlantycki,
  • łosoś pacyficzny,
  • makrela atlantycka,
  • mintaj,
  • miruna,
  • morszczuk,
  • okoń europejski,
  • pstrąg tęczowy,
  • sandacz,
  • sardela europejska,
  • sola,
  • sum,
  • szprot,
  • śledź atlantycki.

Dla osób tzw. grup wrażliwych w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dzieci najlepsze będą:

  • makrela atlantycka,
  • ryba maślana,
  • morszczuk,
  • dorsz,
  • flądra,
  • pstrąg hodowlany,
  • łosoś norweski.

Choć jedzenie ryb sprzyja zdrowiu, lepiej z nimi nie przesadzać.

- W kontekście zmniejszania potencjalnego ryzyka związanego ze szkodliwością ryb, w tym nowotworów czy uszkodzeń układu nerwowego, mogę powiedzieć, że dwie porcje ryb tygodniowo to optymalna ilość (tak też zaleca WHO - przyp. red.). Taka, która nie niesie ewentualnych negatywnych skutków, a zarazem może nam się przysłużyć – podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.

Podczas zakupów warto sprawdzać, czy ryba ma certyfikat MSC (dla ryb morskich) i ASC (dla ryb z hodowli). Dzięki temu mamy gwarancję, że ryby były pozyskiwane lub hodowane w sposób szanujący środowisko. Innym godnym zaufania źródłem są certyfikowane farmy ekologiczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka