Trwa ładowanie...

Najlepsze połączenie. Tak przygotowane jajka będą najzdrowsze

 Kamil S. Sikora
26.03.2023 23:08
Z czym łączyć jajka?
Z czym łączyć jajka? (Getty Images)

Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez spożywania jajek. Niestety, nie każde połączenie będzie dobre dla naszego zdrowia. Dowiedz się, za czym jeść jajka, żeby w pełni wykorzystać ich dobroczynne działanie.

spis treści

1. Dlaczego warto jeść jajka?

W jajkach znajdziemy m.in.: pełnowartościowe białko, witaminę A, D, E i K, witaminy należące do grupy B, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen, cholinę, luteinę, zeaksantynę. Dzięki zawartości wielu cennych elementów jajka usprawniają pracę mózgu, narządu wzroku i układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, budują kości i mięśnie oraz dostarczają nam odpowiednią dawkę niezbędnej do działania energii.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Obecne w nich antyoksydanty spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, chronią nas nadmiarem wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

2. Z czym łączyć jajka?

Ten jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek lub główny składnik niezliczonej ilości potraw. Jak wcześniej wspomnieliśmy, poza walorami smakowymi, jajka posiadają również wiele dobroczynnych właściwości. Warto wiedzieć, w jaki sposób je wykorzystać.

W tym celu możemy dodać do nich dodatki wykazujące działanie przeciwzapalne, które również wspomagają procesy trawienne i regulują apetyt. Można do nich zaliczyć: kurkumę, paprykę chilli, tymianek, oregano, szczypiorek, czerwona papryka, czosnek, koperek i pieprz cayenne. Jajka niestety nie zawierają cennego dla zdrowia jelit błonnika pokarmowego dlatego, żeby podnieść ich prozdrowotne walory podajmy je z pełnoziarnistym pieczywem czy tortillą.

Obok jajek na talerzu powinna znaleźć się również żywność bogata w niezbędną dla naszego organizmu węglowodany. Są to produkty takie jak płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, ziarna, warzywa, owoce czy jogurt naturalny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze