Może zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego raka. Badania to potwierdzają
Na łamach czasopisma "Journal of Clinical Oncology" ukazały się badania dotyczące wpływu diety roślinnej na ryzyko progresji lub nawrotu raka gruczołu krokowego. Wnioski naukowców mogą zaskakiwać.
1. Dieta wegańska a ryzyko progresji raka prostaty
Istnieje wiele badań naukowych sugerujących, że dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka. Teraz postały kolejne analizy, które wskazują, że dieta roślinna w połączeniu z aktywnością fizyczną może redukować ryzyko progresji raka prostaty.
Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, którzy sporządzili badania, w których wzięli pod uwagę 2038 mężczyzn, u których zdiagnozowano raka prostaty w początkowym stopniu zaawansowania. Byli to pacjenci, którzy zostali włączeni do dużego badania Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavour (CaPSURE) i wypełnili kwestionariusz dotyczący częstości spożywania pokarmów.
"Mężczyźni, którzy spożywali dziennie przynajmniej: 2,4 porcji owoców, 4,2 porcji warzyw, 2,6 porcji nabiału oraz 1,2 porcji mięsa (wyłączając owoce morza), notowali o 52 proc. niższe ryzyko progresji raka prostaty" - zauważa w mediach społecznościowych lek. Bartosz Fiałek, reumatolog i popularyzator wiedzy medycznej.
Ponadto okazało się, że zaobserwowano u nich także o 53 proc. niższe ryzyko nawrotu raka prostaty w porównaniu z mężczyznami spożywającymi znacznie mniej ww. produktów.
Podobne wnioski płyną z wcześniejszych opublikowanych w 2018 roku w czasopiśmie "Cancer Prevention Research" badań, które wykazały, że dieta roślinna była związana ze zmniejszonym ryzykiem progresji raka prostaty u mężczyzn poddawanych aktywnemu monitorowaniu onkologa.
Wówczas u mężczyzn, którzy jedli więcej warzyw i owoców, obserwowano niższą koncentrację PSA (antygenu specyficznego dla prostaty) we krwi, co sugeruje, że ich choroba była mniej zaawansowana.
2. Dieta roślinna źródłem witamin i minerałów
O tym, że dieta roślinna może nie tylko hamować namnażanie komórek nowotworowych u pacjentów onkologicznych, lecz także redukować ryzyko raka, naukowcy alarmują od wielu lat. Jak tłumaczą, wynika to z kilku względów.
Po pierwsze dieta roślinna jest bogata w składniki odżywcze, takie jak: błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze i fitozwiązki (flawonoidy i karotenoidy), które mogą wspierać zdrowie organizmu i obniżać ryzyko wielu chorób, w tym raka.
Przykładowo, przeciwutleniacze zawarte w roślinach pomagają neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do rozwoju raka. Ponadto dieta roślinna często ma niższą zawartość tłuszczu niż dieta mięsna, a nadmiar tłuszczu w diecie jest związany z wyższym ryzykiem wielu chorób, w tym onkologicznych.
Lekarze przypominają jednak, że choć dieta roślinna ma niebagatelny wpływ zdrowie, to jest tylko jednym z czynników wpływających na ryzyko raka. Inne czynniki, takie jak styl życia i genetyka, także odgrywają rolę w ryzyku chorób nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl