Najlepsze źródła witaminy A
1 z 7Źródła witaminy A
Nie bez przyczyny witamina A stoi na czele "alfabetu witaminowego". Uczestniczy ona bowiem w wielu zasadniczych procesach, które zachodzą w organizmie człowieka. Leczy choroby oczu i przeciwdziała tzw. kurzej ślepocie, zwiększa odporność (wzmacniając pracę błony śluzowej nosa, gardła, jelit i płuc), korzystnie działa na serce, obniżając poziom cholesterolu we krwi, wpływa również pozytywnie na pracę tarczycy.
Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem.
Czy wiesz, w jakich produktach występuje najwięcej witaminy A?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Margaryna, chrupkie pieczywo, owoce na kolację. Dieta, którą polecają cukrzykom, to skandal