Jedz dla zdrowia jelit i serca. Małe ziarenka tajną bronią na raka
Na całym świecie znanych jest aż 400 gatunków fasoli, jednego z najlepszych roślinnych źródeł białka, witamin, minerałów i błonnika. Zapewnia długotrwałą sytość, jest świetną alternatywą dla czerwonego mięsa i ma jeszcze jedną zaletę. Wykazuje działanie antynowotworowe.
1. Jedli fasolę codziennie. Badacze o rezultatach
Badania prowadzone przez MD Anderson Cancer Center na Uniwersytecie w Teksasie wykazały cenne właściwości jednego gatunku fasoli białej. Naukowcy pod lupę wzięli tzw. fasolę granatową (ang. navy beans) czy też fasolę haricot, będącą odmianą fasoli pospolitej pochodzącej z obu Ameryk.
W artykule opublikowanym na łamach eBIOMedicine należącym do The Lancet, wskazują, że u osób chorych na otyłość, które do codziennej diety włączyły filiżankę fasoli, zaobserwowano korzystne zmiany w mikrobiomie jelitowym. Grupa badawcza składa się z osób, które chorowały na raka jelita grubego bądź miały zmiany przednowotworowe w obrębie jelit. Amatorzy fasoli notowali wzrost dobroczynnych bakterii, m.in. Faecalibacterium, Eubacterium i Bifidobacterium i zmniejszenie się liczebności bakterii patogennych w jelitach. Modyfikacje mikrobiomu przekładały się na mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory i większe szanse na skuteczność ich leczenia.
- W ciągu ośmiu tygodni nastąpiła poprawa stanu zdrowia jelit uczestników, charakteryzująca się wzrostem liczby pożytecznych bakterii, które chronią przed szkodliwymi bakteriami - mówi cytowana na łamach scitechdaily.com dr Carrie Daniel-MacDougall.
2. Jedz dla zdrowych jelit i serca
W badanej populacji pozytywne efekty były bezpośrednio powiązane z włączeniem do posiłków fasoli. Gdy tylko uczestnicy rezygnowali z tego produktu, w krótkim czasie mikrobiom jelitowy ponownie ulegał niekorzystnym zmianom.
- Fasola, szczególnie mała biała fasola navy, jest pełna błonnika, aminokwasów i innych składników odżywczych wspomagających pracę jelit. Mogą pomóc w rozwoju pożytecznych bakterii w okrężnicy, wspierając zdrowie układu odpornościowego i zmniejszając stany zapalne – tłumaczy dr Daniel-MacDougall.
To niejedyne korzyści płynące z włączenia do codziennego jadłospisu fasoli. Niedawno opublikowane na łamach "Nutrients" badanie wskazuje, że w grupie ponad 15 tys. osób te, które regularnie jadły fasolę, na przestrzeni dekady mniej przybrały na wadze i miały mniejszą ilość tkanki tłuszczowej. Inne badania wskazują, że dieta bogata w nasiona roślin strączkowych może normalizować poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i chorób serca, a także zmniejszać ryzyko nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl