Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Nowy raport EWG

Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy jeść 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia w proporcji 2:3. Są one bogate w witaminy i minerały. Mimo bogactwa cennych składników mogą także być źródłem szkodliwych substancji, co jest wynikiem m.in. stosowania chemikaliów w trakcie ich uprawy. Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Odpowiedź przynosi najnowszy raport Enviromental Working Group.

Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywaNajmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa
Źródło zdjęć: © 123rf

EWG to amerykańska organizacja, której zadaniem jest propagowanie zdrowego stylu życia, a także uświadamianie konsumentów na temat cech i wpływu na organizm produktów, które mogą oni kupić w sklepach.

Organizacja ta, jak co roku, przygotowała raport, na który składa się 51 pozycji — to owoce i warzywa uporządkowane w kolejności od najbardziej do najmniej toksycznych. Stanowi on wynik badań nad 48 krajowymi i importowanymi wersjami produktów spożywczych. Dlaczego więc 51 punktów? W przypadku borówek, fasoli szparagowej i groszku dały one różne rezultaty, dlatego autorzy umieścili je dwukrotnie — osobno artykuł wyprodukowany lokalnie i ten sprowadzony z zagranicy.

Lista powstała na podstawie wyników badań (przeprowadzonych na rynku amerykańskim) nad obecnością pestycydów w popularnych produktach spożywczych, które przeprowadzili naukowcy z U.S. Department of Agriculture and Food and Drug Administration. W Polsce nie ma takiego zestawienia, ale także stosuje się środki ochrony roślin, wiele owoców i warzyw pochodzi z importu.

Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą

Spośród ulokowanych na liście EWG produktów wyłoniono 12 najbardziej i 15 najmniej skażonych owoców i warzyw. Pierwsza grupa nosi nazwę “Parszywa 12” (z ang. Dirty Dozen), druga - “Czysta 15” (Clean Fifteen).

“Parszywa 12”

Na czele grupy produktów zawierających najwięcej szkodliwych substancji znajdują się truskawki. Wedle badań jedna próbka tych owoców zawierała ponad 20 różnych pestycydów. Zgodnie z najnowszym raportem EWG najbardziej toksyczne owoce i warzywa to (kolejność od najgorszych):

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • seler naciowy,
  • pomidory,
  • papryka słodka,
  • ziemniaki.

Te produkty najbardziej chłoną pestycydy.

“Czysta 15”

Oto produkty, które zostały uznane za najmniej toksyczne.

  • słodka kukurydza (ekologiczna),
  • awokado,
  • ananas,
  • kapusta,
  • cebula,
  • groszek,
  • papaja,
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażan,
  • melon spadziowy,
  • kiwi,
  • kantalupa (odmiana melona cukrowego),
  • kalafior,
  • grejpfrut.

Jak podkreśla Sonya Linder, analityk EWG:

- Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów.

Pełna lista produktów jest dostępna na stronie internetowej EWG.

Źródła

  1. ewg.org

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka