Trwa ładowanie...

Największy mit o kawie obalony. Polacy dalej w niego wierzą

Avatar placeholder
25.10.2023 15:38
Czy kawa rzeczywiście powoduje utatę magnezu w organizmie? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości
Czy kawa rzeczywiście powoduje utatę magnezu w organizmie? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości (Getty Images / YouTube)

Aromatyczna kawa o poranku dla wielu osób to wręcz idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Wielu Polaków obawia się jednak, że napój może powodować utratę magnezu w organizmie. Dietetyczka wyjaśnia, czy mamy powody do zmartwień.

spis treści

1. Cała prawda o kawie

Magnez jest niezwykle istotnym dla zdrowia pierwiastkiem, ponieważ wpływa na pracę serca, mięśni i układu nerwowego. Czy picie kawy naprawdę prowadzi do utraty magnezu i potencjalnych problemów zdrowotnych, takich jak skurcze, nerwowość i zmęczenie?

Według dietetyczki Dominiki Hatala, picie kawy może faktycznie wpływać na utratę magnezu z organizmu, ponieważ kofeina jest diuretykiem i przyspiesza wydalanie pierwiastka wraz z moczem.

"Badania pokazują, że 400 mg kofeiny to strata ok. 4 mg magnezu. Jednocześnie kawa dostarcza go w ilości od 7 mg w kawie parzonej do nawet 25 mg w espresso" - zauważa ekspertka.

Zobacz film: "Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców"

W praktyce oznacza to, że picie kawy nie powoduje drastycznej utraty magnezu, a nawet dostarcza pewne ilości tego składnika. Jeśli zadbamy o naszą dietę i spożywamy różnorodne źródła magnezu, nie ma powodu do obaw.

2. Niedobór magnezu

Niedobory magnezu mogą wynikać z innych czynników jak stres, przemęczenie, dieta uboga w produkty pełnoziarniste i nadmiar cukru. Niebagatelny wpływ ma także nadmierna ilość alkoholu oraz stosowanie niektórych leków.

Sięganie po kawę w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia i nie przyczynia się do znaczącej utraty magnezu. Oczywiście warto także pamiętać o zrównoważonej diecie, by unikać niedoborów tego pierwiastka.

Jeśli obawiasz się o poziom magnezu w swoim organizmie, warto włączyć do diety produkty, które stanowią bogate źródło tego pierwiastka:

  • orzechy i nasiona,
  • zielone liściaste warzywa,
  • kasza gryczana,
  • gorzka czekolada,
  • rośliny strączkowe,
  • ciemne pieczywo.

Pamiętaj także, by kawą delektować się w rozsądnych ilościach. Jeśli nie przekraczasz zalecanej dawki kofeiny, nie ma powodów, by obawiać się o poziom magnezu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze