Najzdrowsza jest właśnie teraz. Młoda kapusta może zdetronizować nawet kiszoną

Ma czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona i jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które nadają jej wyjątkowy kolor. Pomaga przy niedokrwistości i chroni przed osteoporozą. A co najważniejsze – jest najsmaczniejsza właśnie teraz i można ją jeść na wiele sposobów. Ale uwaga! Niektórzy muszą ograniczyć młodą kapustę w diecie.

Młoda kapusta będzie idealnym składnikiem wiosennych sałatekMłoda kapusta będzie idealnym składnikiem wiosennych sałatek
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Sezon na to warzywo w pełni, a można je jeść nie tylko w postaci gotowanej z koperkiem. Młoda kapusta zachowa najwięcej wartości wówczas, gdy będziemy chrupać ją na surowo.

A jeść można niemal do woli – 100 g warzywa to zaledwie 40 kcal. Dla porównania taka sama ilość fasoli to aż 340 kcal, a kukurydzy – 86 kcal. Wbrew pozorom wcale nie jest ciężkostrawna – złą sławę kapuście zapewniły zwłaszcza dodatki w postaci boczku, kiełbasy, a nawet grochu, gdy kapusta ląduje na świątecznym stole. Tymczasem do jadłospisu powinny ją włączyć osoby walczące z nadmiarowymi kilogramami i pragnące usprawnić pracę układu trawiennego.

Kapusta ma także czterokrotnie więcej silnego przeciwutleniacza - witaminy C, niż uznawana za bombę witaminową kapusta kiszona. Zawiera także inne antyoksydanty, czyli witaminę A i E, oraz witaminy z grupy B i K. Do tego całkiem sporo manganu, potasu, miedzi, siarki, a także wapnia i żelaza.

Młoda kapusta w kuchni

Młoda kapusta – dlaczego warto ją jeść?

Młoda kapusta jest lekkostrawna i niskokaloryczna
Młoda kapusta jest lekkostrawna i niskokaloryczna © Pixabay

Mówi się, że jest nieoceniona dla zdrowia kości, jak i w walce z anemią. Chorzy na niedokrwistość zdecydowanie nie powinni odrzucać wierzchnich, ciemniejszych liści młodej kapusty, bo to właśnie w nich kryje się najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego.

Jest coś jeszcze – kapusta znajduje się na liście tzw. Czystej Piętnastki, czyli najmniej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To zasługa glukozynolanów obecnych w kapuście. To związki naturalnie odstraszające owady, dzięki czemu uprawa tego warzywa nie wymaga tak dużych ilości pestycydów.

Kkto nie może jeść kapusty?

Czy w takim razie każdy powinien jeść kapustę? Owszem, ale uwaga na jej ilości w diecie, zwłaszcza wiosną, gdy równie chętnie wybieramy na targu brokuły czy kalarepę, a niedługo także i kalafior.

Zawierają one bowiem, podobnie jak wszystkie warzywa kapustne, goitrogeny (goitrynę i progoitrynę), które nazywane są substancjami wolotwórczymi. Mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia, prowadząc do niedoborów, szczególnie groźnych dla osób z chorobami tarczycy.

To one powinny jeść kapustne z umiarem, pamiętając, że goitrogeny częściowo są neutralizowane w procesie gotowania warzyw – koniecznie bez pokrywki!

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka