Najzdrowsza kawa. Ostateczny werdykt potwierdziła polska badaczka
Polacy uwielbiają kawę, a naprawdę niewiele osób wyobraża sobie rozpoczęcie dnia bez tego pobudzającego napoju. Sięganie po małą czarną niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, ale jest jeden rodzaj, który jest znacznie zdrowszy od pozostałych.
1. Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania kawy
Kawa, oczywiście spożywana z umiarem, pozytywnie wpływa na nasz organizm. Nie tylko pobudza i zmniejsza objawy zmęczenia, ale również chroni nasz mózg, obniża ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów i poprawia krążenie.
Ważne jest nie tylko ile kawy pijemy, ale również co do niej dodajemy. Najlepiej oczywiście zrezygnować z kalorycznych i słodkich dodatków. Za to szczypta cynamonu lub kardamonu doda aromatu i korzystnie wpłynie na zdrowie.
A jaki rodzaj kawy jest najzdrowszy? Warto wiedzieć, że ziarna kawowca są suszone i prażone, a taka obróbka termiczna nieco zmienia skład chemiczny żywności. Proces ten nazywany jest reakcją Maillarda. Seria reakcji chemicznych zachodzi pomiędzy aminokwasami a cukrami redukującymi.
Czy ten proces wpływa na właściwości zdrowotne kawy? Zbadała to dr inż. Joanna Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
2. Najzdrowsza kawa – ostateczny werdykt
Joanna Grzelczyk jest miłośniczką kawy i na niej też skupiła swoje badania. Badaczka z Politechniki Łódzkiej wykorzystała w nich arabikę i robustę, a ekstrakt powstał z ziaren zielonych oraz prażonych jasnych i ciemnych.
- Badania in vitro z wykorzystaniem linii komórkowych, wykazały spośród badanych ekstraktów i ich frakcji, najwyższą aktywność biologiczną przede wszystkim preparatów z zielonej kawy, w tym frakcji kwasów chlorogenowych, które działały cytoprotekcyjnie, chroniąc modelowe komórki enterocytów (Caco-2 i HT29), nerwowe (SH-SY5Y) oraz trzustki (MIN6) przed indukowanym stresem oksydacyjnym, sprzyjającym procesowi nowotworzenia – tłumaczy dr inż. Joanna Grzelczyk.
Wyniki również pokazały, że zielona kawa może mieć działanie antydepresyjne oraz chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2. Niestety w prażonej kawie zawartość tych dobroczynnych substancji jest znacznie mniejsza.
W ostatecznych wyniku lepsza okazała się zielona robusta od zielonej arabiki.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl