Najzdrowsza mąka? Obniża cholesterol i poprawia metabolizm

W mąkach można przebierać bez końca, a ostatecznie i tak zwykle sięgamy po białą pszenną. Warto jednak zwrócić uwagę na zdrowsze, a przy okazji także smaczniejsze alternatywy. Podczas kolejnych zakupów poszukaj mąki orkiszowej.

Mało znana, a znacznie zdrowsza od mąki pszennejMało znana, a znacznie zdrowsza od mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mało znana mąka

Mąka orkiszowa ma specyficzny, pełniejszy smak w porównaniu do tradycyjnej mąki pszennej. Choć nie jest szczególnie popularna, bez problemu można ją wykorzystać do wypieków, naleśników, chleba, ciast i pierogów.

Przede wszystkim orkisz jest bogaty w błonnik, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Pomaga pozbyć się wzdęć i korzystnie wpływa na pracę jelit.

W mące orkiszowej znajdziemy też wiele różnych minerałów, w tym żelazo, magnez, fosfor i mangan oraz witaminę A, B i E. Zawiera też znacznie więcej białka niż w mące pszennej. Jest to też alternatywa dla niektórych osób z nietolerancją glutenu.

Tajemnica zboża orkiszowego

Chociaż orkisz zawiera gluten, niektórym osobom jest łatwiej go tolerować niż pszenicę. Zdecydowanie nie jest to więc bezglutenowa opcja, ale w niektórych przypadkach może zdać egzamin.

Zdrowsza alternatywa pszenicy

Mąka orkiszowa zawiera też składniki takie jak karotenoidy, przeciwutleniacze i fitokomponenty, które korzystnie wpływają na zdrowie całego organizmu, dlatego jest znacznie zdrowszym wyborem.

Zastąpienie mąki pszennej orkiszową wersją pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Skorzystają na tym też jelita i metabolizm. Zapewnia uczucie sytości na dłużej i pomaga w eliminowaniu wzdęć.

Wysoka zawartość antyoksydantów pomaga wspierać układ odpornościowy, a nawet spowalniać procesy starzenia. Mąka orkiszowa ma całą masę zalet zdrowotnych, warto więc wykorzystać ją podczas przygotowania posiłków.

W przypadku osób z silną nietolerancją glutenu i celiakią lepiej jednak zrezygnować z mąki orkiszowej, gdyż nadal jest to produkt z wysoką zawartością glutenu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka