Najzdrowsza polska ryba. Tania, ale Polacy nie kupują

Częścią zdrowej i zbilansowanej diety są ryby. Oprócz popularnych gatunków warto też sięgać po te mniej znane, a równie smaczne i wartościowe. Jednym z nich jest miętus, przysmak prosto z Mazur.

Mało znana, a tania i zdrowa. Włącz do diety mazurski przysmakMało znana, a tania i zdrowa. Włącz do diety mazurski przysmak
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najzdrowszy przysmak prosto z Mazur

Miętus nie należy to szczególnie popularny ryb wśród Polaków, ale zawiera całą masę cennych składników odżywczych i można go przygotować na różne sposoby. Warto też docenić jego walory smakowe.

To przede wszystkim jeden z najmniej zanieczyszczonych gatunków. Miętus ma wysokie wymagania odnośnie jakości wód. W tej słodkowodnej rybie nie znajdziesz wysokich poziomów metali ciężkich.

Gatunek należy do najzdrowszych ryb, które możemy spotkać na terenie naszego kraju. Do tego zawiera niewiele ości, choć należy pamiętać, że w mięsie mimo wszystko mogą się pojawić.

Mięso rekina. Czy warto je jeść?

O miętusa najłatwiej na Mazurach, więc podczas wakacyjnych wyjazdów zdecydowanie warto go skosztować. Delikatne mięso w smaku nieco przypomina dorsza, więc powinien przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za rybami.

Cenne źródło białka i nie tylko

Gatunek zawiera spore ilości składników odżywczych. To przede wszystkim wartościowe źródło białka. To ważny element dla tkanki mięśniowej, a także wsparcie dla układu odpornościowego.

Zawarte w miętusie kwasy tłuszczowe poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz mózgu. Mięso jest też bogate minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Nie należy zapomnieć o witaminie A, która jest niezbędna dla wzroku oraz o witaminach z grupy B, które korzystnie wpływają na produkcję i regulację hormonów. Za selen podziękuje nam tarczyca.

Miętus jest doskonałą rybą dla aktywnych, sprawdzi się też w zbilansowanym jadłospisie. 100 g ryby zawiera ok. 100 kcal. Taka porcja dostarczy organizmowi aż 19 g białka. Przygotowanie nie powinno sprawić problemów.

Rybę można przygotować na mnóstwo sposobów, choć odradzamy smażenie, gdyż w ten sposób utracimy większość cennych składników odżywczych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka