2 z 8Amarantus
To bezglutenowe pseudozboże w Polsce znane jest jako szarłat. Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Spożywali je już Aztekowie, Inkowie i Majowie.
Dla Indian amarantus był zbożem świętem, z którego przygotowywano placki (tortille) i napoje. W czasie podbojów był on jednak masowo niszczony – palono całe pola, uważając że jest to diabelskie ziele.
Zakazano jego uprawy na wszystkich terenach, na których obowiązywała religia chrześcijańska. Na szczęście po kilkuset latach niełaski powrócił na stoły.
Amarantus jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cały zestaw aminokwasów egzogennych. Kryje w sobie duże pokłady [żelaza](http://fitness.wp.pl/19467,produkty-bogate-w-zelazo ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), wapnia i fosforu. Jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.