3 z 8Orkisz
Pszenica orkisz spożywana była przez gladiatorów i uczestników igrzysk sportowych w starożytnej Grecji i Rzymie. Zboże to uprawiali również Izraelici i Germanie. W XII wieku o jego cennych właściwościach prozdrowotnych pisała Hildegarda z Bingen, przeorysza klasztoru benedyktynów.
Kolejne wieki nieco wyparły orkisz z codziennego menu. Roślina ta jednak wraca do łask, i nie trzeba się temu dziwić, jeśli spojrzeć na jej cenny skład i wartości odżywcze, jakie dostarcza organizmowi.
Orkisz pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia metabolizm i przyspiesza przemianę materii (kleik z orkiszu pomaga z kolei w przypadku biegunki), działa oczyszczająco i przeciwalergicznie. Zboże to stosuje się również jako wypełnienie materaców i poduszek, pomaga bowiem w bólach reumatycznych i wzmożonym napięciu mięśni.